Vondra: Nerudová by si měla vybrat, jestli chce být v komisi. Podvádí voliče, míní Dostálová

Danuše Nerudová

PARTIE TEREZIE TOMÁNKOVÉ (13)

Lídryně hnutí STAN Danuše Nerudová by si měla vybrat, jestli chce zastupovat voliče v Evropském parlamentu, nebo se stát eurokomisařkou. V pořadu Partie na CNN Prima NEWS se na tom shodli Alexandr Vondra (ODS) a Klára Dostálová (za ANO). Jednička kandidátky Spolu také zmínila, že hnutí STAN sice může nominanta na komisaře navrhnout, ale jmenování je na celé vládě. Nerudová se proti kritice rázně ohradila.

Ekonomka Danuše Nerudová již dříve uvedla, že by se nebránila postu eurokomisařky. Současně ale kandiduje jako lídryně hnutí STAN, takže po jejím případném zvolení by jí mandát europoslankyně zanikl. Podle Vondry by si proto měla vybrat, co bude chtít v budoucnu dělat.

ČTĚTE TAKÉ: Záměna dětí, kóma i smrt. Tragédii na Bulovce předcházely i jiné omyly lékařů, jak skončily?

„Vnímám paní Nerudovou tak, že chce jít do Evropského parlamentu. Měla by si ale vybrat. Na mě to není, abych její kroky vysvětloval,“ řekl Vondra v Partii. Zároveň zapochyboval, zda by Nerudová byla vhodnou kandidátkou. „Role osoby je nesmírně důležitá. Musíte mít vliv, schopnosti a také vás musí znát. Tady si ale nejsem úplně jistý. Určitě tu běhá celá řada schopných jmen,“ řekl Vondra.

Lídryně hnutí ANO Klára Dostálová také Nerudovou zkritizovala. „Měla by si vybrat, jinak tím hnutí STAN podvádí své voliče. Pokud se stane eurokomisařkou, tak je nebude zastupovat v Evropském parlamentu. Měla by tedy jasně říci, že má zaječí úmysly,“ řekla Dostálová.

I ona zmínila, že výběr eurokomisaře je velmi důležitým krokem. „Silná portfolia získávají exministři či premiéři. Paní Nerudová nemá s politikou zkušenosti. Doufám, že to vláda při schvalování zohlední,“ dodala.

Redakce CNN Prima NEWS požádala Nerudovou o reakci. „Překvapuje mě, že se Alexandr Vondra přidává ke kandidátce ANO v takto přízemním okopávání kotníků, obzvláště v mé nepřítomnosti. Doporučuji mu soustředit se na to, kde má skutečné soupeře,“ uvedla ekonomka.

Podle ní navíc kritika od Vondry a Dostálové není opodstatněná. „Skoro čtvrtina současných eurokomisařů byla vybrána ze zvolených europoslanců a europoslankyň. A pokud někdo jako Alexandr Vondra označuje eurokomisaře jako ‚nikým nevolené úředníky‘, neměl by se zároveň pozastavovat nad tím, že by na tento post mohl být nominovaný někdo, kdo nejdříve projde volbami,“ sdělila pro CNN Prima NEWS.

Kdo se stane novým eurokomisařem?

Už delší dobu si volbu komisaře nárokuje hnutí STAN a také Piráti. Vondra se v pořadu snažil vysvětlit, kdo nakonec bude mít právo výběru. „Od premiéra jsem slyšel, že se mělo jednat o slib pro koalici PirSTAN během sestavování vlády. Tyto strany tak mají právo nominovat,“ řekl Vondra.

Podle něj se ale nejedná o bianco šek. Tedy že by nominaci musela vláda bezpodmínečně schválit. „Bude nesmírně důležité, jaké dostaneme portfolio. Nesmí se s námi zamést jako dříve. Dosud jsme totiž dostali místo ekonomického portfolia jen bezvýznamné posty,“ dodal.

Danuše Nerudová ale už dříve řekla, že nevidí problém ve své kandidatuře a také v zájmu o místo komisaře. V rozhovoru pro Aktuálně.cz se nechala slyšet, že vůči voličům hnutí STAN jí to nepřijde neférové. „Bylo by velmi nespravedlivé vůči ostatním na kandidátce mluvit jen o mně. Hlas pro STAN není hlas pouze pro Nerudovou, ale pro tým expertů, kteří jsou navíc Evropany a mají energii a sílu v Evropě doopravdy něco prosadit,“ řekla Nerudová.

Podporu má také u předsedy hnutí Víta Rakušana. Ten pro Právo uvedl, že je kompetentní osobou pro post eurokomisaře. „Je pro mě osobně velmi vhodnou kandidátkou,“ konstatoval ministr vnitra. Ani on nevidí problém s kandidaturou a případným přesunem do Evropské komise. „Pokud by to tak dopadlo, samozřejmě máme na kandidátce kvalitní lidi,“ dodal.

Tagy: