ANO by suverénně vyhrálo volby před druhým SPD, uvádí exkluzivní model STEM

Volby do Poslanecké sněmovny by suverénně vyhrálo hnutí ANO, na druhém místě by se překvapivě umístila SPD Tomia Okamury, která by těsně porazila třetí ODS. Vyplývá to z exkluzivního volebního modelu STEM pro CNN Prima NEWS, který vznikl na počátku září, tedy v době, kdy ve společnosti rezonovala první velká protivládní demonstrace.

Pokud by se v dnešní době konaly sněmovní volby, vyhrálo by je podle volebního modelu hnutí ANO s 30 procenty hlasů. Na druhém místě by se ocitla SPD s 14,3 procenta. Největší vládní strana ODS by tedy obsadila až třetí místo s 14,2 procenta. Nutno poznamenat, že rozdíl mezi SPD a ODS je v rámci statistické chyby. Až dosud byla nicméně Fialova strana podle většiny průzkumů jednoznačně před Okamurovým hnutím.

Následovali by Piráti se ziskem 9,4 procenta hlasů a do Sněmovny by se ještě těsně s pěti procenty dostaly TOP 09 a STAN. Naopak lidovcům (4,5 %) ani ČSSD (4 %) by potencionální zisk hlasů ke vstupu do dolní komory Parlamentu nestačil. Je potřeba však brát v úvahu, že i půlprocentní změny se pohybují v rámci statistické chyby.

Hnutí ANO by ve volbách dominovalo a to přesto, že by oproti srpnovému průzkumu ztratilo více než procento hlasů. Ještě o několik desetin větší ztrátu však zaznamenala také ODS premiéra Petra Fialy a přibližně o půl procentního bodu by si pohoršily vládní TOP 09 a STAN. Zásadní nárůst podpory však zaznamenala strana Tomio Okamury. SPD si za měsíc polepšila o 2,4 procentního bodu.

„Hnutí SPD v době zjitřených nálad a nejistých výhledů získává díky svému dlouhodobě protestnímu založení. Nově se svým výsledkem dorovnalo zisku ODS,“ uvedli výzkumníci STEM. Průzkum ukazuje, že se začíná pomalu zlepšovat pozice Pirátů. „Z bývalých koaličních stran druhé koalice se daří lépe Pirátům, kteří od voleb zvládli konsolidovat své jádro i pravděpodobný zisk a zatím se vyhýbají větším skandálům a přešlapům,“ vysvětlili výzkumníci.

Patrné jsou však rozdíly mezi věrností voličů jednotlivých stran. Nejstabilnější podporu loajálních voličů mají ANO (22,8 %), ODS (10,8 %) či SPD (8,7 %). Naopak například STAN disponuje pouze 2,4 procenty loajálních voličů. Výzkumníci se zabývali také volebním potenciálem, tedy počtem voličů, na které mohou strany teoreticky dosáhnout. Také zde dominuje hnutí ANO s 34,1 procenta maximálního možného zisku, druhé je znovu SPD s 26,6 procenta a až třetí je ODS s 20,5 procenta.

Hnutí ANO boduje u seniorů

Důvodem k relativně nízkému zisku ODS může být mimo jiné fakt, že dochází k častému přelévání hlasů mezi stranami koalice Spolu. „Část voličů stran koalice Spolu nemá ve výběru konkrétní strany (ODS, KDU-ČSL nebo TOP 09) jasno. Tato proměnlivá podpora se u obou menších stran projevuje v nejistotě výsledku pohybujícího se v čase kolem pětiprocentní hranice,“ uvádí STEM.

Zajímavostí je, že hnutí ANO naprosto dominuje u voličů starších 60 let (47 % z nich). Hnutí bývalého premiéra Andreje Babiše podporují také z velké části lidé se základním vzděláním (39 % z nich) či vyučených bez maturity (41 % z nich). Vysokoškolsky vzdělaní lidé zase spíše preferují ODS (21 % z nich). Vládní strany mají také větší úspěch ve velkých městech. „Strany koalic Spolu a PirStan si po volbách udržují výraznou oporu ve velkých městech, hnutí ANO spíše ve městech okresní velikosti,“ píší výzkumníci STEM.

STEM se pomocí kombinace online a telefonického dotazování optal reprezentativního vzorku 2003 občanů České republiky starších 18 let v období od 1. až 8. září 2022. „Výzkum probíhal po skončení klidnějšího prázdninového období, v době, kdy v médiích rezonovala první větší demonstrace proti dosavadnímu směřování ČR a proti současné vládě, před vládním oznámením o zastropování cen energií,“ doplňují výzkumníci.

Tagy: