Vondra: Pro Čechy by Trump byl lepším prezidentem. Udělal více než tři jeho předchůdci

Alexandr Vondra

PARTIE Terezie Tománkové 8.11.2020 2/2

„V zahraniční politice byl Donald Trump daleko úspěšnější, než se mu přiznávalo,“ popsal administrativu končícího amerického prezidenta v Partii Terezie Tománkové europoslanec a bývalý velvyslanec v USA Alexandr Vondra. Podle něj hrozí, že extrémní levice v Americe nyní až příliš ovlivní směřování země. O amerických volbách v nedělní Partii diskutoval s europoslancem Jiřím Pospíšilem (TOP 09).

Trump byl podle hostů nedělní Partie výstřední prezident, forma vládnutí tak zbytečně zastínila jeho mnohé úspěchy. „Zvláště Evropané ho nesnášeli za hrubiánský styl chování, ale ten obsah byl lepší. On nerozbil NATO, naopak donutil Evropany dávat více do rozpočtu. Na Blízkém východě dokázal více než tři jeho předchůdci před ním,“ myslí si Vondra.

S tím souhlasil i Pospíšil, kterého americký prezident překvapil například svým tvrdým postojem vůči Rusku. „Na obou kandidátech vidím pozitiva i negativa, myslím, že při vyjednávání s Evropou bude přijatelnější Biden. Mně ten Trumpův hrubiánský styl nevyhovoval, kdyby méně mluvil, bylo by to lepší. Ale když pak vidíte ty výsledky, tak svá předvolební slova nechal být a například americká politika vůči Rusku a Putinovi byla velmi úderná,“ míní europoslanec.

Vondra se především obává toho, jak bude Biden koexistovat s politikou v Kongresu. Podle něj je možné, že bude pod výrazným tlakem extrémní levice, která v demokratické straně dostává čím dál větší prostor. Kurz americké domácí i zahraniční politiky se tak podle něj může v dlouhodobém horizontu změnit. „To je socialismus v praxi. To není něco, co by Amerikou v minulosti lomcovalo,“ řekl Vondra. Zásadní tak podle něj je, aby si vliv v Kongresu udrželi i republikáni, kteří by demokraty usměrňovali.

Vondra výsledky amerických voleb zhodnotil už v sobotu na svém Facebooku. „Joe Biden vyhrál. Těsně, ale přece. Sluší se gratulovat, že to v pokročilém věku dokázal. Znám ho, spolupracovali jsme, když byl v Senátu. Je gentleman, bude důstojný prezident,“ napsal.

Trump znovu prezidentem?

I když se Trump za každou cenu snaží občany USA přesvědčit, že volby byly zfalšované a nelegitimní, velkou šanci na vítězství soudní cestou podle hostů Partie nemá. Za křiklavým prezidentovým vystoupením se ale může podle Pospíšila skrývat důmyslná taktika.

„Mediální nástup Trumpa, který vytváří obraz oběti spiknutí, to je taktika člověka, který může uvažovat o opětovné kandidatuře. Když vstupujete do boje s pozicí muže, kterému bylo upřeno vítězství, tak to může na voliče zapůsobit. Nevěřím tomu, že je to jen emoce, Trump má mnohdy věci velmi promyšlené, uvidíme. Trumpismus určitě není mrtvý, už má své nástupce včetně Trumpa juniora,“ okomentoval Pospíšil možnou kandidaturu Trumpa v roce 2024.

Kontroverzním aspektem letošních voleb bylo korespondeční hlasování, které americký prezident vytrvale kritizoval. Podle Pospíšila je to ale věc, která je budoucností hlasování i v Česku. Toho se ale Vondra obává. „Korespondenční hlasování smrdí průse*em,“ řekl europoslanec.

Tagy: