Vondráček: Kdybychom všechno dělali jako Izrael, jsme na tom lépe

Radek Vondráček

INTERVIEW 6.1.2021

Pokud by Česká republika postupovala v očkování stejně jako Izrael a nemusela postupovat v souladu s EU, očkovalo by se rychleji, v pořadu Interview to řekl předseda Sněmovny Radek Vondráček (ANO). Zároveň uvedl, že za největší prioritu považuje návrat dětí do škol.

Vondráček ve středečním Interview komentoval, proč Česko očkuje méně než Velká Británie či Izrael. Může za to podle něj společný postup EU. „Velká Británie v tomhle vydělala na brexitu. Kdybychom všechno dělali jako Izrael, tak jsme na tom líp, ale musíme postupovat v souladu s EU. Nic se nepodceňuje, žádné špatné rozhodnutí učiněno nebylo,“ řekl.

Nechtěl ale jasně odpovědět, zda nebyla chyba, že premiér Andrej Babiš (ANO) prezentoval nejdříve očkovací strategii na svém privátním účtu, „Už jsem si zvykl, že když něco Babiš udělá, je to špatně, když neudělá, je to špatně. Každý může v této zemi svobodně prezentovat svůj názor,“ uvedl.

Komentoval také rozdělení společnosti, o kterém mluvil také ve svém novoročním projevu. „Když se člověk uzavře do své názorové bubliny, tak dostane pocit, že nepotřebuje diskutovat s tím, s kým nesouhlasí. Pokud se nebudeme bavit s těmi, kteří si myslí něco jiného, tak se té polarizace nezbavíme,“ řekl.

Jsou restaurace přednější než děti?

Zároveň podpořil nutnost nouzového stavu. „Když skončíme s nouzovým stavem tak přes noc vypínáme všechna opatření. Lidé opatření obcházejí, takže to nemůžeme nechat na dobrovolnosti,“ uvedl. „Priorita je vrátit děti do školy. Paradoxně za to protesty nejsou, protesty jsou proti zavření restaurací,“ dodal.

Vyjádřil se také k tomu, že prezident nedávno vyhlásil sněmovní volby, čímž prodloužil volební kampaň. „Všem to komplikuje život. Chtěli jsme, aby všechny subjekty byly na stejné startovací čáře. Každá politická strana má své běžné výdaje, ale když je kampaň, tak je těžké rozlišit, co je ještě kampaň a co je běžný výdaj,“ řekl.

Rozhovor Lucie Hrdličkové s Radkem Vondráčkem si můžete poslechnout i jako podcast:

Všechny podcastové pořady CNN Prima NEWS najdete na SpotifyGoogle PodcastsApple PodcastsCastboxu a dalších platformách.

Tagy: