Vondráček: Pavel by se neměl míchat do politického boje. „Zajímavá“ úvaha, řekl Bartošek

Jan Bartošek a Radek Vondráček ve studiu CNN Prima NEWS

Speciál 360°: Petr Pavel 100 dní na Hradě 15.6.2023

Bude dobře, když se prezident Petr Pavel nebude míchat do politického boje stran, není mu to vlastní. V pořadu 360° na CNN Prima NEWS to řekl místopředseda hnutí ANO Radek Vondráček. Místopředseda Sněmovny Jan Bartošek (KDU-ČSL) hlášku svého kolegy ironicky označil za „zajímavou úvahu“.

„Lidé chtějí prezidenta, jako je Petr Pavel. Když jste prezident, tak jste politik. Na druhou stranu si myslím, že bude dobře, když se pan prezident nebude míchat do politického boje politických subjektů. Není mu to vlastní a necítí se v tom dobře. Neprošel si veřejnými funkcemi. Vojenská kariéra je něco jiného,“ hodnotil Vondráček ve vysílání CNN Prima NEWS.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Komentátoři cupují Pavlovu tiskovku: Trapnost a byrokratická stafáž, chtěli nás unudit

Bartošek částečně se slovy místopředsedy ANO souhlasil. „Pravda je, že pan prezident Petr Pavel politické zkušenosti získává. Ale že by se neměl míchat do politiky, je zajímavá úvaha,“ uvedl. S prvními sty dny Pavla ve funkci je Bartošek spokojen: „Líbí se mi, co pan prezident dělá. Tu práci dělá dobře. Ano, společnost je rozdělena. On říká: ,Pojďme se domluvit a hledat dobrá řešení pro republiku.‘“

Místopředsedkyně Sněmovny Olga Richterová (Piráti) uvedla, že se po inauguraci Pavla výrazně změnila politická kultura na Hradě. „Na mnoha věcech se neshodneme. Ale jsem ráda, jakým způsobem prezident Petr Pavel reprezentuje zemi a jakým způsobem přispívá ke spojování. Ohledně zahraniční politiky konečně mluvíme jedním hlasem. Pan prezident rovněž zdůrazňuje, že si máme víc věřit jako Češi,“ sdělila.

Podle šéfa poslaneckého klubu SPD Radima Fialy Pavel nevystupuje příliš jako politik. „Myslím, že si naše země zaslouží prezidenta, který by lidi uklidnil. Měl by říct, jaké jsou problémy a jak by se měly řešit. V jeho projevu mi chyběla politika. Máme tolik problémů, které jsme možná od devadesátých let neměli,“ doplnil.

Tagy: