Komentátoři cupují Pavlovu tiskovku: Trapnost a byrokratická stafáž, chtěli nás unudit

Politolog Jan Kubáček, komentátoři Martin Schmarcz s Václavem Dolejším a politický marketér Jakub Horák zkritizovali tiskovou konferenci prezidenta Petra Pavla.

Odborníci zkritizovali tiskovou konferenci Petra Pavla

Čtvrteční tisková konference prezidenta Petra Pavla byla ve znamení byrokratické stafáže, která se nás snažila unudit k smrti. Tak hodnotili ve speciálním vysílání k příležitosti 100 dní Petra Pavla v úřadu na CNN Prima NEWS komentátoři Martin Schmarcz z Info.cz a Václav Dolejší ze serveru Seznam Zprávy.

Tisková konference prezidenta a jeho okolí Schmarcze překvapila. Sledoval prý balast, který nikoho nezajímá. „Bylo to něco neskutečného. Neuvěřitelná byrokratická stafáž za ním, která se nás snažila unudit k smrti. Lidi přece nezajímá, kdo je kancléř, kdo je tisková mluvčí, kdo je šéfem politického odboru, zahraničního odboru a šéfem poradců. Mě zajímá, co si prezident myslí o naší situaci, která není lehká, a co udělá pro to, aby ji politici řešili. Všechno ostatní bylo navíc a bylo to zbytečné,“ zkritizoval průběh Schmarcz.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Nepřišel jsem se zavřít na Hrad, raději budu kritizován za přílišnou aktivitu, říká prezident

„Je pravda, že pan prezident není žádný rétor ani intelektuál, takže daleko jistější je, když třeba odpovídá na otázky. Když tam ale čte text, který evidentně napsal někdo z jeho týmu, a je vidět, že ho to v podstatě ani nebaví, tak to maličko vypadá, že on tam je, aby jezdil na motorce, ale myslí za něj někdo jiný. Je to škoda, protože je to zajímavý charismatický člověk. My jsme málem ve válce, máme největší ekonomickou krizi od vzniku státu a tam se řeší, že tým pracuje dobře a vytváří nový web,“ přidal se ke kritice politický marketér a spisovatel Jakub Horák.

Na zmíněné kritice se shodl i Dolejší. „Mně tam chyběl projev šéfa Lánské obory o počtu zajíců v Lánech a možná vedoucího gastro úseků, kolik zlatých vidliček zůstalo po kancléři Mynářovi,“ začal ironicky. „Oznamovat tyhle banality bylo fakt trapné a hrozně moc se tím ztrapnili. Mám takový pocit, podobně jako kolega Horák, že to panu prezidentovi téměř vyhovuje. Jak jsem ho tam viděl, tak má kolem sebe ambiciózní poradce a na mnohých rozhodnutí vidíme, že je mu příjemnější být trochu v pozadí a říkat obecnější věty. Vypadá to, že raději jezdí na motorce a chce být cool prezidentem, zatímco rozhodovat bude možná někdo jiný,“ vyjádřil svůj pohled.

Prezidentův projev se těžko hodnotil politologovi Janu Kubáčkovi. „Když budu optimista a budu nezatížen aktuálním děním, tak si po té tiskovce řeknu, krásná je to zem, když se řeší takováto témata. Z velkých politických témat tam nezaznělo téměř nic, jen instrumentalista a byrokratický vhled. Přiznám se, že jsem ani v tuzemsku, ani v zahraničí nezažil tiskovku, kde by jí dominovali byrokrati a prezidentův projev byl z poloviny poděkováním těmto úředníkům,“ uzavřel Kubáček.

Tagy: