Vondrák popřál Spolu hodně hlasů. Matete nás tu nesmysly, zkritizoval ho Šlachta

Ivo Vondrák a Robert Šlachta

PARTIE Terezie Tománkové 29.8.2021

Budu rád, když získáte hodně hlasů, řekl směrem ke koalici Spolu (ODS, TOP 09, KDU-ČSL) hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák (ANO) v pořadu Partie na CNN Prima NEWS. Nad tím se podivil šéf Přísahy Robert Šlachta. Podle něj Vondrák mate voliče.

„Budu rád, když Spolu získá hodně hlasů. Samozřejmě méně než my,“ uvedl Vondrák v Partii. Dodal, že pokud bude mít koalice ODS, TOP 09 a KDU-ČSL možnost, měla by zkusit sestavit vládu s Piráty a STAN. Zároveň však varoval, že kabinet pak bude tvořit pět stran. „Nedomluvíte se,“ upozornil.

Nad jeho slovy se pozastavil šéf Přísahy. „ANO přeje Spolu, aby měla hodně hlasů? To je naprosto nečitelné. Přísaha si jde jasnou cestou. Je škoda, že nás tu matete podobnými nesmysly,“ prohlásil Šlachta.

Do vlády s ANO nepůjdeme ani bez Babiše

Poslanec Marek Výborný (KDU-ČSL) se zároveň důrazně vymezil povolební spolupráci Spolu s hnutím ANO, a to i kdyby neměl být premiérem Andrej Babiš. Šlachta totiž předtím obvinil ODS, že vyjednává o spolupráci s ANO. „Pro koalici Spolu je vláda s ANO nepředstavitelná, proto přicházíme se změnou. To by jinak nedávalo smysl. ANO rovná se Babiš,“ zdůraznil Výborný.

Vládnutí s ANO byť bez Babiše je nepředstavitelné také pro zástupce Pirátů Mikuláše Ferejnčíka. „Rozhodně by pro nás hnutí nebylo partnerem pro diskuzi. Doufám, že bude platit i to, co říká pan Výborný, protože pan Fiala je nejspíš slušný člověk, nicméně za ním je spoustu vlčáků, kteří to vidí dost jinak. Máte tam pana Kubu, který by rád vládl s ANO bez Babiše, pana Vondru… Doufám, že to Fiala zvládne udržet pohromadě i po volbách,“ podotkl.

„ANO je skupina přisátá na státní rozpočet a rozpadají se kvůli tomu instituce. Jde systematicky po institucích, které jsou důležité pro byznys pana Babiše, a obsazuje je,“ myslí si Ferjenčík.

Kdyby ODS chtěla, už s ANO vládne

Výborný však upozornil, že hejtman Jihočeského kraje Martin Kuba, který nevyloučil vládu s ANO, pokud by jejím předsedou nebyl Andrej Babiš, do Sněmovny nekandiduje. „Lídrem koalice je Petr Fiala. Pokud chceme dělat odpovědnou a seriózní politiku založenou na pravdě a ne na lži, tak jsme schopni to dělat s demokratickými stranami, ale nikoliv s těmi, které tu populisticky čtyři roky rozvrací zemi,“ stál si za svým Výborný.

Zároveň upozornil, že kdyby ODS chtěla, tak by vládu s ANO před čtyřmi lety vytvořila. „Nevytvořila ji. Kdo vedl ODS? Petr Fiala. To je jasný důkaz, jakým způsobem Spolu uvažuje,“ zdůraznil lidovecký poslanec.

Postoj kandidáta na premiéra za Spolu však zkritizoval hejtman Vondrák. „Překvapuje mě, že Petr Fiala, který se deklaruje jako konzervativní pravicový politik, uvažuje o koalici s novou levicovou stranou, jako jsou Piráti. Začíná mi to zavánět účelovým mechanismem: hlavně, aby to nebyl Babiš. To mi připadá na Fialu jako jednoduché myšlení,“ podotkl.

Tagy: