Nerudová ostře ke Konečné: Komunisté řešili migraci tak, že stříleli lidi na hranicích

Kateřina Konečná a Danuše Nerudová

Speciál: České zájmy v Evropě (11)

Migrační pakt je obrovským selháním české vlády, a to zejména Víta Rakušana. V evropském speciálu na CNN Prima NEWS to řekla šéfka KSČM Kateřina Konečná. Europoslankyně Danuše Nerudová (STAN) svého spolustraníka z vlády bránila. „Komunisté se kdysi vypořádávali s migrací tak, že lidi stříleli na hranicích,“ rýpla si do Konečné.

„Už dlouho víme, že tady nechceme žádné nelegální migranty. Ukazuje se, že politika Německa prostě nefunguje. Máme seriózní problém. Je třeba říct, že Evropa není přístavem pro všechny. Migrační pakt je minimální základ. Musíme okamžitě pracovat na tom, abychom migraci řešili. Česká republika se jí sama neubrání, řešení může být pouze na evropské úrovni,“ řekla Nerudová ve vysílání CNN Prima NEWS.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Trump, Harrisová, Vance nebo Walz. S kým se shodnete v názorech na Ukrajinu nebo migraci?

Odmítavý postoj k nelegální migraci sdílejí i další čeští europoslanci napříč politickým spektrem. Rozdílné pohledy ale panují v případě migračního paktu.

Například Kateřina Konečná na Nerudovou reagovala následovně: „Děkuji paní kolegyni za to, co řekla. Její spolustraník Vít Rakušan ale bohužel schválil migrační pakt, pomocí něhož bude moci Evropa nepřizpůsobivé migranty přerozdělovat a posílat do České republiky. Za mě je to obrovská chyba. Migrační pakt je obrovským selháním české vlády, a to zejména ministra vnitra.“

A jak Nerudová na kritiku šéfky KSČM reagovala? Podle členky STAN migrační pakt není samospásný, je spíše minimem potenciálního začátku. „Paní Konečná, vy jste členkou komunistů. Ti se kdysi vypořádávali s migrací tak, že lidi stříleli na hranicích. Takhle jednoduše to tady ale fungovat nebude,“ uvedla Nerudová.

Celou debatu českých europoslanců naleznete v úvodním videu. Kromě Nerudové a Konečné se jí účastnili Alexandr Vondra (ODS), Markéta Gregorová (Piráti), Ondřej Knotek (ANO), Ivan David (SPD) a Filip Turek (za koalici Přísahy a Motoristů).

Tagy: