Votápek: Amatérské, aby agenti okatě řezali ucho. Rusko se inspiruje u vagnerovců, řekl Just

Bývalý konzul v Petrohradu Vladimír Votápek

360° (86)

Po sociálních sítích kolují záběry ze zadržení teroristů po útoku na koncertní síň ve městě Krasnogorsk na západním okraji Moskvy. Některé videozáznamy dokonce ukazují uříznutí ucha. Bývalý generální konzul v Rusku Vladimír Votápek v pořadu 360° na CNN Prima NEWS označil takové praktiky za amatérské. Podle spolupracovníka CNN Prima NEWS Jiřího Justa jde o „vagnerovskou“ ukázku, čeho je ruský režim schopen. To, že se záběry dostaly na veřejnost, není podle něj náhoda.

Ruská tajná služba FSB tvrdí, že zadržela všechny čtyři podezřelé ze spáchání pátečního teroristického útoku u Moskvy. Po sociálních sítích se v posledních dnech šíří záběry, z nichž některé zachycují brutální praktiky, jako například uříznutí ucha. „Viděli jsme, že vyšetřovatelé s nimi nezacházejí v rukavičkách, ti lidé nesli jasné stopy mučení. V praxi normálních tajných služeb není běžné, že někomu uříznou ucho, aby ho donutili mluvit,“ popsal v pořadu 360° na CNN Prima NEWS bývalý generální konzul v Rusku Vladimír Votápek.

K TÉMATU: Střílel jsem lidi za peníze. Na internetu koluje video z výslechu údajného útočníka v Moskvě

Podotkl, že když je odpověď vynucena mučením, bude velmi pravděpodobně nepřesná nebo nepravdivá. „Ten člověk se vám snaží říct to, co chcete slyšet, a ne to, co je pravda. Ty jejich zvláštní služby se chovaly naprosto amatérsky,“ popsal Votápek.

Spolupracovník CNN Prima NEWS v Moskvě Jiří Just ale míní, že takovým chováním chtěly ruské úřady ukázat svou absolutní dominanci. „Ruský stát tím chce ukázat, že bude tvrdě likvidovat jakéhokoliv svého oponenta. Bude ho mučit a nebude si s ním brát servítky,“ řekl Just.

Co je zač teroristická skupina Islámský stát - Chorásán, která útočila v Moskvě? Podívejte se na podrobný přehled:

To, že se záběry ze zadržení dostaly na veřejnost, není podle něj náhoda. „Je to důkaz, jak se Rusko za dva roky od začátku války na Ukrajině změnilo. K mučení opozičních aktivistů nebo nějakých zločinců docházelo v Rusku samozřejmě i v minulosti, nicméně nikdy se ty záběry nedostaly na veřejnost. Teď je to PR, je to taková vagnerovská ukázka, čeho je režim teď schopen, co dokáže a jak bude nakládat se svými oponenty,“ sdělil Just.

Páteční útok, ze kterého jsou podezřelí Dalerdžon Mirzojev, Muchammadsobir Fajzov, Šamsidin Fariduni a Sajdakrami Račabalizoda, si podle poslední bilance vyžádal nejméně 139 mrtvých a 182 zraněných.

Čtveřice mužů již stanula před soudem, který na ně uvalil vazbu. Hrozí jim doživotí. Ve vazbě jsou od pondělí také tři další Tádžikové, kteří se podle vyšetřovatelů podíleli na přípravách útoku.

Tagy: