Vrahu, komunisto jeden, pustil se argentinský prezident do kolumbijského. Přišla rázná odpověď

Kolumbijská vláda ve středu nařídila vyhoštění diplomatů z argentinské ambasády v Bogotě. Reagovala tak na další kritické výroky argentinského prezidenta Javiera Mileie na adresu jeho kolumbijského protějšku Gustava Petra. Podle deníku El País kolumbijské ministerstvo zahraničí neuvedlo, kolika osob se vyhoštění týká, ani do kdy mají opustit zemi. Připomnělo ale, že jde už o třetí urážku na adresu Petra od Mileie, který je prezidentem od loňského prosince.

Extravagantní a ultraliberální politik Milei, označovaný některými za krajně pravicového, je znám svou často nevybíravou rétorikou. V předchozích letech se několikrát vyjádřil hanlivě o papeži Františkovi, který je původem Argentinec a jehož označil Milei za „imbecila“ a „nechutného levičáka“.

ČTĚTE TAKÉ: Žhavý silvestr „argentinského Trumpa“. Neudržel se a na pódiu vášnivě líbal svou přítelkyni

Levicového prezidenta Petra Milei kritizoval nyní v rozhovoru s televizní stanicí CNN, který má vyjít v neděli, a z něhož část citovala některá média. Milei se opět opřel do autoritářských levicových prezidentů Venezuely a Kuby a poté kritizoval i hlavu Kolumbie.

„Ten masakr ve Venezuele je skutečně neslýchaný a totéž se děje ve vězení, jakým je Kuba. A pak tu máme další příklady, které jdou stejnou cestou... Řekněme, jako je případ Kolumbie s panem Petrem... no ale co taky čekat od někoho, kdo byl teroristou a vrahem... komunista jeden,“ prohlásil Milei podle španělského deníku El País.

Petro se v roce 2022 stal prvním levicovým prezidentem Kolumbie a v mládí býval členem jedné z mnoha povstaleckých organizací v této zemi, gerily M-19, která složila zbraně v roce 1990.

„Poznámky argentinského prezidenta oslabily důvěru našeho národa, když rovněž urazily důstojnost prezidenta Petra, který byl demokraticky zvolen,“ uvedlo ve středu kolumbijské ministerstvo zahraničí.

Kolumbijské ministerstvo si už v lednu předvolalo argentinského velvyslance kvůli obdobným Mileiovým výrokům.

„Ignorant“ i „konzervativní fašounek

Milei se slovně pouští také do dalších levicových lídrů regionu, například do mexické hlavy státu Andrése Manuela Lópeze Obradora. I o něm se v rozhovoru se CNN neuctivě vyjádřil a označil ho za ignoranta. „Když o mně ignorant jako López Obrador mluví špatně, je to pro mě kompliment,“ řekl také Milei.

Bez odezvy nenechal Mileiův výrok ani mexický prezident. „Milei řekl, že jsem ignorant, protože jsem ho nazval konzervativním fašounkem. To je fakt. Nicméně nechápu, jak Argentinci, kteří jsou tak chytří, mohli zvolit někoho, o kom se to nedá říct,“ uvedl ve čtvrtek mexický prezident, který připomněl také výroky Mileie o papežovi, kterým je Argentinec Jorge Mario Bergoglio. López Obrador již dříve uvedl, že kvůli odlišným názorům s Mileiem nepřeruší vztahy s Argentinou, píše agentura EFE.

Český prezident Petr Pavel předvedl originální přání k Velikonocům, více ve videu:

Tagy: