Vražd v Česku rapidně přibývá, nejčastěji v rodinách. Bude jich více kvůli zdražování?

Vražd rapidně přibývá.

Rapidně přibývá vražd

V poslední době rapidně přibývá nejzávažnějších trestných činů – vražd. Policisté jich jen za první čtyři měsíce evidují o čtvrtinu více než ve stejném období před rokem. Kvůli tomu, že lidé mají čím dál tím hlouběji do kapsy, lze navíc předpokládat, že jejich počet dál poroste.

„Za první čtyři měsíce vyšetřujeme celkem 54 skutků prověřovaných jako vražda. Loni ve stejném období jich bylo 40,“ uvedl mluvčí policejního prezidia David Schön. Do těchto činů patří vraždy provedené i pokusy o ně.

A to se jedná pouze o statistiku do konce dubna. Od té doby další případy přibyly. Do černých statistik se za poslední dva měsíce zapíšou hlavně dva případy, a to kvůli velkému počtu obětí.

Čtyři lidské životy vyhasly při rodinné tragédii v Loučce na Prostějovsku. Muž tam měl připravit o život svou manželku a tři děti. Hrůzný čin pak měl nejspíše maskovat výbuch a následný požár domu .

Dalším činem, který otřásl republikou, byla trojnásobná vražda v Kostelci na Hané. Devětadvacetiletý muž tam měl připravit o život svého otce a dva sourozence.

Zdražování jako motiv?

Na otázku, proč se v Česku zvyšuje počet vražd, je těžké odpovědět. Podle psychologa za tím může být jen shoda náhod.

„Není to normální stav, ale bohužel se mohly vyhrotit vztahy na jednom místě nebo v nějaké lokalitě. To náhle zvyšuje statistiky,“ uvedl psycholog Jan Lašek. „Největší množství vražd je spácháno s motivem osobních vztahů. Tam je vždy velmi těžké cokoliv předpovědět nebo logicky vysvětlit,“ doplnil mluvčí Schön.

Svou roli ve zvyšujícím se počtu nejzávažnějších trestných činů může podle psychologů sehrát i citelné zdražování. Lidé mají v mnoha případech hluboko do kapsy. Frustrace z finančních problémů a tíživá životní situace pak může vygradovat až k použití násilí.

Loni za celý rok policisté vyšetřovali 105 vražd. Pokud by nynější trend pokračoval, na konci letošního roku by jich mohlo být přes 150.

Tagy: