Vražda v Brně: Lidi štve dvojí Rakušanův metr, míní Nacher. Kohajda chce víc strážníků

Patrik Nacher (za ANO) a Michael Kohajda (za KDU-ČSL)

360° 14.6.2023

To, co vzbuzuje ve společnosti emoce, není často samotný čin, ale reakce kolem. Lidé si všímají toho, jakým způsobem reagují politici, a i mě zamrzelo, že se pan Rakušan k této tragédii vyjádřil až po delší době, zatímco v jiných případech reaguje střelhbitě. Tímto způsobem Patrik Nacher (za ANO) okomentoval v pořadu CNN Prima NEWS 360° situaci kolem sobotní tragédie v Brně. Situace by se podle něj měla uklidňovat a tento dvojí metr může mít opačný účinek. Michael Kohajda (KDU-ČSL) považuje za nejdůležitější zvýšit počet příslušníků v ulicích.

„Vizuální posílení policistů a městských strážníků na ulici je přesně to, co lidé chtějí, co dodá pocit bezpečí,“ souhlasil s Kohajdou Nacher. Současně varuje před návštěvou ministra vnitra Víta Rakušana na místě vraždy. Mohlo by to být „dvousečné“.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Politolog: Migrační dohoda ohrožuje naši bezpečnost. Rakušanovy argumenty jsou bláboly

„Kdyby tam jel, tak by se třeba tleskalo. Na druhou stranu by to ale mohlo více vzbudit podezření, že se pod tím skrývá nějaký hlubší problém, když to potřebuje uklidňovat ministr vnitra,“ uvedl Nacher.

Ani Ondřej Lochman (STAN) není případné návštěvě ministra na místě tragédie nakloněný. Vraždy  podle něj nejsou ničím ojedinělým a není možné, aby ministr vnitra ke každé jezdil. „Kvůli tomu tady máme policii a soudy, jejichž úkolem je to vyřešit,“ dodal.

Varoval, že extremisté, a dokonce i některá politická uskupení se budou snažit této situace zneužít. Obzvláště ve chvíli, kdy se projednávají změny migračních pravidel na evropské úrovni.

Tagy:
vražda Vít Rakušan Patrik Nacher 360° Michael Kohajda rasismus