Posun v kauze vraždy v Tunisku: O osudu Češky jednal velvyslanec, neteř marně čeká na zavolání

V Tunisku se nadále jedná v případu Češky, která na dovolené zabila svého manžela.

V Tunisku se dál jedná v případu Češky, která zabila svého manžela

V kauze zadržené české turistky v Tunisku nastal významný posun. O jejím případu jednal na tamním ministerstvu zahraničí český velvyslanec. Padesátiletá žena se přiznala, že v polovině července zavraždila svého manžela v hotelu na dovolené v Monastiru. Byla obžalována a jedná se o jejím vydání do České republiky.

Česká turistka z Ostravy čeká na soudní proces ve věznici ve městě Messadine. K vraždě manžela se doznala několik dní po činu. „Přiznala se, že ho zabila, měla s ním nějaké rozepře,“ uvedl Farid ben Jha, mluvčí soudů v Monastiru a Mahdii. V polovině srpna byla obžalována z úmyslného zabití, které měla plánovat. Spis putuje k soudu. Podle tuniského zákoníku jí hrozí trest smrti.

ČTĚTE TAKÉ: Případ brutální vraždy v Tunisku uzavřen. Češka zabití manžela plánovala, hrozí jí doživotí

V polovině týdne jednal český velvyslanec o jejím možném vydání na tuniském ministerstvu zahraničí. „Naši kolegové na zastupitelském úřadu tuniské straně sdělili preferované varianty české strany,“ řekl CNN Prima NEWS mluvčí resortu zahraničí Daniel Drake. Odmítl však komentovat, jaké možnosti jsou upřednostňovány. Může jít o vydání před soudem nebo až po něm. Jednání se účastnila i konzulka, která Češku ve vězení navštěvuje.

„Předpokládáme, že návštěvy budou probíhat dvakrát až třikrát měsíčně, tak to v podobných případech bývá. Během návštěvy naše konzulka zjišťuje, zda má obviněná všechny základní potřeby, zda jí funguje sociální zařízení. Je připravená vyhovět nějakým speciálním požadavkům,“ doplnil Drake.

Ženě rovněž konzulka umožňuje zavolat si domů z jejího telefonu. „V tuto chvíli není možný fyzický kontakt s obviněnou, proto veškerý kontakt probíhá telefonicky, prostřednictvím našeho úřadu,“ řekl mluvčí.

S tím ale nesouhlasí neteř obviněné. „Vězni nemají povolené hovory s rodinou. Nedávno jsem čekala celý den, zda jí poskytnou hovor. Na druhý den jsem psala na ambasádu a bylo mi odpovězeno, že nemají povolené hovory s rodinou,“ prozradila CNN Prima NEWS ženina neteř.

Když se redakce na tento rozpor dotázala na ministerstvu, bylo jí řečeno, že nemohou podávat informace, s kým si žena volá. Nemají její souhlas.

Tagy:
vražda vězení manžel žena krimi mluvčí konzulát Tunisko Češka Ministerstvo zahraničních věcí České republiky Daniel Drake