Vražedné řádění manželů Jonákových: Pro peníze udělali vše. Sběratele popravili za jízdy

Pro peníze byli schopní čehokoliv, dokonce i vraždy. Manželé Janákovi své oběti hledali mezi inzeráty. Jakmile sběratel, kterému slibovali výhodný obchod, nasedl do jejich auta, byl jeho osud zpečetěn. Díky rychlé práci policistů popravili jediného člověka. Další vraždy ale plánovali a nikdo si netroufá odhadovat, u kolika brutálních činů by jejich touha po rychlém výdělku skončila.

Byl konec července roku 2017, když padesátiletý filatelista z Prahy nastoupil na autobusovém nádraží Černý Most do autobusu a rozjel se do východočeského Jičína. Cestoval za obchodem. Hřálo ho pomyšlení, že se konečně vyplatil jeho podaný inzerát a ozvali se mu lidé, kteří mu nabízí sběratelské předměty, po kterých už dlouho toužil.

ČTĚTE TAKÉ: Sadista z Prahy utýral prostitutku. Po napadení ji vláčel za autem, při bodání se uspokojoval

Nespecializoval se totiž jen na poštovní známky. Když vystoupil na autobusové zastávce v Jičíně, už na něj mával manželský pár u zaparkovaného vozu. Muž se znovu zaradoval, zamával na oplátku a pospíchal za nimi.

Zvlášť závažné zločiny

Seriál CNN Prima NEWS, ve kterém reportér Václav Janata čtenářům představuje největší kriminální kauzy posledních desetiletí v Česku.

Brutální řešení dluhů

Jaroslav Janák se svojí manželkou Petrou měli často vyšší životní náklady, než kolik dokázali vydělat peněz. Oba byli podnikaví, jenže v tom nejhorším slova smyslu. Společně vedli hernu v Nové Pace, jenže toužili po větším a hlavně rychlejším výdělku. Přes neúspěšné pojistné podvody, kdy měli podle obžaloby přesvědčit k uzavření životní pojistky svého zaměstnance a pak se ho dokonce dvakrát pokoušet zabít, se manželé vypracovali až k plánování vražd.

Domluvili se na tom, že budou oslovovat sběratele historických předmětů nebo poštovních známek. Předpokládali totiž, že právě ti budou mít u sebe vždy dostatek hotovosti, kterou by Janákovi mohli získat.

První taková akce proběhla na jaře roku 2017. Jenže na první pohled jednoduchý plán, že nalákají sběratele na odlehlé místo, tam ho zavraždí a okradou, nevycházel podle jejich představ. Poprvé jim na inzerát nabízející prodej historických předmětů odpověděl muž zajímající se o vojenské uniformy.

Jenže krátce před domluvenou schůzku ji sám zrušil, čímž si nevědomky zachránil vlastní život. Podruhé zase obchodní jednání v poslední chvíli zrušili sami Janákovi. Sběratel se totiž omluvil, že u sebe nemá dostatečnou hotovost, ale přesto se chce sejít. O to ale manželský pár nestál.

Kukuřiční vrazi

Až třetímu sběrateli se odpověď na inzerát Janákových stala osudnou. Přicestoval za nimi do Jičína z Prahy a nebylo mu zřejmě nijak podezřelé, když u sebe neměli slibované poštovní známky. Místo toho padesátiletému sběrateli nabídli místo v jejich osobním voze s tím, že ho zavezou na jiné místo, kde budou mít na obchody cenných předmětů víc klidu. Muž souhlasil a nenápadná škodovka s trojicí vyjela směrem z Jičína.

Co následovalo, měli Janákovi podle vyšetřovatelů podrobně naplánované. Petra sice později tvrdila, že se o chystané vraždě dozvěděla od svého manžela Jaroslava jen pár hodin před schůzkou s filatelistou, a dokonce si cestou do Jičína ještě zkoušela cvičně vystřelit z připravené pistole, ale tomu soudce během rozhodování o trestu neuvěřil.

Ve chvíli, kdy Jaroslav Janák projížděl po odlehlé silnici nedaleko Lázní Bělohrad, naposledy zkontroloval, jestli nevidí ve zpětném zrcátku nějaký jiný vůz. O vteřinu později se vozem ozvala ohlušující rána. Byl to výstřel ze zbraně, kterou Janáková namířila na nic netušícího filatelistu. Manželé zastavili a Janák odtáhl mrtvé tělo do kukuřičného pole. Postupovali rychle, báli se, že je na místě činu někdo uvidí. Pro ledvinku s penězi se Jaroslav dokonce vrátil až druhý den.

Později pak vyčistil vůz tak, aby v něm nezůstala jediná stopa po hrůzném činu. Ohledně mrtvého těla počítal s tím, že ve vysoké kukuřici ho někdo objeví až v době, kdy nebude možné poznat, jestli muže má někdo na svědomí. To se ale přepočítal.

Nebezpečný pár pro společnost

Uplynuly pouze dva týdny, když náhodný kolemjdoucí mrtvé tělo objevil. Policisté začali ihned pátrat po vrazích a během několika týdnů je vyšetřování dovedlo až k Janákovým. Ti se během výslechů k vraždě přiznali. V jejich autě se technikům dokonce povedlo objevit ještě stopy, které policisté zařadili mezi důkazy.

Podle soudních znalců byli oba manželé schopni pro peníze udělat takřka cokoliv a v soudní síni padla dokonce slova o nebezpečnosti vůči společnosti. Navíc musel soudce přihlédnout, kromě samotné vraždy, i k pojišťovacím podvodům a pokusům o vraždy, které měl manželský pár na svědomí. Verdikt soudu byl proto přísný. Nejprve padlo doživotí, až dovolání Janákovým zajistilo snížení trestu. Petra Janáková si vyslechla rozsudek k třicetiletému a Jaroslav Janák k osmadvacetiletému pobytu za mřížemi.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Za vraždu otce dostal trest 16,5 roku ve vězení. Byl alkoholik, vybuchl jsem, hájil se

Tagy: