Vražedkyně Orlová chce mírnější režim. Nikdy jí neodpustím, říká matka ubodaného studenta

Schizofrenička Barbora Orlová, která před osmi lety ubodala studenta bránícího spolužačku, dál zůstává v detenci. Její stížnost zamítl Ústavní soud. Vražedkyně by totiž ráda do zařízení s mírnějším režimem. Proti tomu už ale od začátku bojuje rodina zavražděného.

Celé rodině se od základu převrátily životy. Jméno Barbora Orlová už nejspíš nikdy z hlavy nevymažou. V sobotu štáb CNN Prima NEWS mluvil s matkou statečného studenta, který v roce 2014 zbytečně zemřel, když bránil svou spolužačku, před Orlovou, která vtrhla s nožem do školy ve Žďáru nad Sázavou a bodala jako smyslu zbavená.

„Odpustit jí samozřejmě nemůžu. Chápu, že je vážně nemocná. Je to nemoc, což samozřejmě nevyvracím, je to nevyléčitelná nemoc. Dá se samozřejmě kompenzovat léky a léčbou, kterou podstupuje, a proto bych byla ráda, kdyby tam zůstala,“ říká Barbora Uhlířová.

Že se psychicky nemocná žena zkouší už poněkolikáté dostat z detence, se rodina dozvídá jen z médií. Městský soud v Brně letos v létě sice její prosby vyslyšel, ale státní zástupce se odvolal. Že má Orlová i nadále zůstat pod přísným dohledem, potvrdil krajský soud a vzápětí i ten ústavní. „V posuzované věci má Ústavní soud za to, že napadené rozhodnutí z ústavněprávního hlediska obstojí a do základních práv stěžovatelky zasaženo nebylo,“ stojí v rozhodnutí.

Od samotného incidentu uteklo už osm let. Za tu dobu prý Barbora Orlová rodinu zavražděného studenta nikdy nekontaktovala, stejně tak její příbuzní. „Nikdy z jejich strany nepřišla žádná omluva, žádný dopis, nic, co by naznačovalo nějakou snahu o komunikaci s námi. Ale snažíme se stále bojovat, aby se nezapomnělo na to, co se stalo, aby další rodiny prostě nemusely prožívat tu tragédii, kterou prožíváme my,“ říká Uhlířová.

Barbora Orlová se snaží soudy přesvědčit o tom, že už není pro okolí nebezpečná, každý rok. Představa, že se jí to jednou podaří — s tím se matka zavražděného studenta jen těžko smiřuje.

Tagy: