Vrba na lavičce Sparty po fiasku v Plzni skončil. Prozatím povede Letenské Horňák

Otřesný výkon Sparty v Plzni byl pro vedení pražského klubu poslední kapkou

Pavel Vrba po nedělním výbuchu Sparty Praha v duelu s Viktorií Plzeň (0:3) končí v pozici trenéra. Letenské povede do konce sezony kouč rezervy Michal Horňák.

„Nemáte obavy o svou pozici?“ tázali se novináři Pavla Vrby v neděli poté, co teď už jeho bývalý tým vybouchl v Plzni. Sparta rychle prohrávala 0:2, pak měla možnost manko stáhnout, protože Plzeň šla do deseti po vyloučení Pavla Buchy. Přesto Pražané dostali od oslabeného soupeře další gól.

Konečný výsledek 0:3 a k tomu bídný výkon způsobily ve sparťanské komunitě obrovské rozhořčení. „To mám vždycky. Zvlášť, když o tom některá média píšou. Jsem připravený na všechno,“ odpověděl před diktafony Vrba.

Připravenost se hodila, protože už v pondělí ráno dostal vyhazov.

Bývalý reprezentační trenér Vrba převzal Spartu loni v únoru. Minulou sezonu s ní dokončil na druhém místě a v tomto ročníku se s ní probojoval do základní skupiny Evropské ligy a následně do jarní vyřazovací fáze nové Evropské konferenční ligy. Pražany dovedl i do finále domácího poháru, duel na hřišti Slovácka však byl minulý týden kvůli nezpůsobilému terénu odložen na 18. května.

K.O. od bývalého klubu

V lize sparťané předsezonní cíl –⁠ tedy zisk prvního titulu po osmi letech –⁠ nenaplnili. Definitivně o tuto možnost přišli po nedělní prohře v Plzni ve třetím kole nadstavbové skupiny o titul. Sparta zakončí sezonu na třetím místě.

Osmapadesátiletý Vrba symbolicky skončil po porážce s mužstvem, které v minulosti dvakrát trénoval a třikrát s ním vyhráli ligu. V lednu přitom se Spartou prodloužil smlouvu o další rok do léta 2023. Spolu s Vrbou opustili tým i asistent Zdeněk Bečka a trenér gólmanů Martin Ticháček. Naopak zůstali asistent Luboš Loučka a trenér brankářů Michal Špit. Druholigového B-týmu Sparty se do konce sezony ujme trenér Petr Janoušek.

Horňák povede Spartu už ve středu v domácím ligovém souboji se Slováckem. Roli dočasného trenéra si vicemistr Evropy z roku 1996, který s Pražany jako hráč získal sedm titulů, vyzkouší na Letné už podruhé. Před třemi lety dokončil ročník po odvolání Zdeňka Ščasného.

Tagy: