Polčák chce miliony za odškodnění obcí kvůli Vrběticím. Nehoráznost, říká Kalousek

Europoslanec Stanislav Polčák (STAN)

Odškodnění za Vrbětice

Místopředseda vládního hnutí Starostové a nezávislí (STAN) Stanislav Polčák žádá odměnu po obcích, jimž pomáhal získat odškodnění za výbuch muničních skladů ve Vrběticích. Stát čtyřem obcím vyplatil téměř 310 milionů korun. Polčákova provize má činit 2,5 procenta ze získané sumy, tedy bezmála 8 milionů korun, uvedl web Seznam Zprávy.

Stanislav Polčák podle Seznam Zprávy v případu spojil dvě svoje role. Vedle toho, že je místopředsedou hnutí STAN a europoslancem, je zároveň advokátem. A z této pozice obcím v okolí Vrbětic nabídl, že je bude při jednáních o odškodnění za výbuchy muničních skladů v roce 2014 zastupovat.

„Já jsem jim napsal: ‚Dobře, za těchto podmínek to tedy vezmu – nechci nic, když to bude neúspěšné. Když to bude úspěšné, chtěl bych mít vyplacen nějaký podíl na věci, který si následně dohodneme,‘“ popsal Polčák, jak spolupráce loni na jaře začala.

Polčák: Vyslyšel jsem prosbu obcí

Problém je ale podle webu Seznam Zprávy v tom, že starostové zainteresovaných obcí na Polčákovo zastupování kývli, aniž by věděli, kolik budou muset europoslanci z přiznaného odškodnění vyčlenit na jeho odměnu. Nesepsali totiž s Polčákovou advokátní kanceláří smlouvu, Polčák jim tedy odměnu vyúčtoval až v minulých dnech.

Místopředseda STAN ale takovou interpretaci odmítá. „Loni na jaře jsem vyslyšel prosbu pěti obcí na Zlínsku a zapojil se do pomoci získání odškodnění za teroristický čin spáchaný ruskými agenty ve Vrběticích. Byla to několikaměsíční odborná práce mnoha lidí. Sám jsem byl starosty obcí osloven, abych jim pomohl. Jasně jsem jim dopředu sdělil, za jakých podmínek bych do spolupráce šel – mj. jsme se domluvili, že pokud se nám nic vymoci nepodaří, odměna nebude žádná, a pokud ano, odměna bude podílem na úspěchu,“ napsal Stanislav Polčák na Twitter.

Tvrdí také, že na vše byla od počátku řádně uzavřená smlouva. „Starostové mne před několika týdny požádali, abychom věc z hlediska mé odměny vyřídili. Navrhli mi podíl na věci ve výši 2,5 procenta z částky, kterou obdržely obce (tj. ze zhruba 350 milionů),“ dodal Polčák v dalším tweetu.

Kalousek: Šokující nehoráznost

Server Seznam Zprávy píše, že mu Polčák sdělil, že mohl chtít i víc. „Já se teď taky cítím rozladěný, protože kdybych na začátku řekl, ať mi dají 10 procent, tak by mi prostě dali 10 procent. Ale já to vnímal jako dobrou práci, mě to s těmi starosty bavilo. A nechtěl jsem se hned na začátku vymezit, že tam fláknu nějakou odměnu,“ citují europoslance Seznam Zprávy.

Polčákovo počínání odsoudil na sociálních sítích bývalý předseda TOP 09 Miroslav Kalousek. „Je mi líto, ale tohle je od místopředsedy STAN šokující nehoráznost. Kdyby ty peníze pomáhal obcím vysoudit – dobrá, je to také advokát. Ale chtít provizi za prosazení zákona je nemravnost, kterou si žádný politik nemůže dovolit. Na místě těch starostů bych mu nedal nic,“ napsal na Facebook.

Je mi líto, ale tohle je od místopředsedy STAN šokující nehoráznost. Kdyby ty peníze pomáhal obcím vysoudit-dobrá, je to...

Posted by Miroslav Kalousek on Sunday, March 20, 2022

Server Seznam Zprávy ale tvrdí, že odměna byla již Stanislavu Polčákovi zastupitelstvy některých obcí odsouhlasena. Ve Slavičíně, kde se mimochodem Polčák narodil, si ještě chtějí počkat na názor právníka.

Tagy: