Je to bouře ve sklenici vody. Zeman zlehčuje skartaci zprávy BIS k Vrběticím

Prezident Miloš Zeman

PARTIE TEREZIE TOMÁNKOVÉ - 6.2. v 11:00

Debaty o skartaci zprávy Bezpečnostní informační služby (BIS) k Vrběticím jsou podle prezidenta Miloše Zemana jen bouří ve sklenici vody. Zeman se v Partii Terezie Tománkové na CNN Prima NEWS podivil, že dokument adresovaný Hradu nebyl označený jako tajný, ale v nižším stupni jako důvěrný.

„Myslím si, ale to bych nevyčítal, to je chyba, která se může stát, chyba BIS, že měla tuto zprávu, pokud jí přikládala takovou důležitost, označit jako tajnou. Mohu odpřisáhnout, protože jsem tu zprávu měl v ruce, že měla označení důvěrné,“ řekl Zeman. Několikrát uvedl, že skartační předpisy nezná, míní ale, že jsou odlišné pro tajné a pro důvěrné materiály.

Podle Zemana další debaty nestojí za to. „Je to bouře ve sklenici vody. Lituji ty, kdo se zabývají tímto případem,“ prohlásil v Partii prezident.

Policisté podle Radiožurnálu a webu Respekt.cz na Hradě zjišťovali, zda se se zprávou o Vrběticích neseznamovali lidé bez bezpečnostní prověrky. Tu nemají například vedoucí kanceláře Vratislav Mynář a prezidentův poradce Martin Nejedlý. Hrad poté oznámil, že je zpráva skartovaná.

„Považuji za ubohé pátrat, jestli jsou někde otisky prstů. Je to špionománie. Že mi tu zprávu někdo nesl, ještě neznamená, že ji četl. Nejsou žádné důkazy, že by s tím někdo neoprávněný manipuloval,“ uvedl Zeman.

Kancelář prezidenta republiky trvá na obvinění, že BIS zaslala tajnou zprávu o Vrběticích v rozporu s platnou legislativou. Hrad tajné službě vyčítá, že neupozornila na potřebu rychlého předání prezidentu Miloši Zemanovi.

Bezpečnostní výbor Sněmovny ale ve čtvrtek konstatoval, že „neshledává postup BIS a Národní centrály proti organizovanému zločinu v rozporu s předpisy“.

Koudelku by Zeman do generálské hodnosti nejmenoval

Prezident také uvedl, že by opět nejmenoval pověřeného ředitele BIS Michala Koudelku do generálské hodnosti, pokud by ho vláda na povýšení navrhla.

„O Koudelkovi jsme se s premiérem několikrát bavili, můj názor znáte. Musím ale uznat, že je to v kompetenci vlády. Kdyby to byla moje kompetence, nikdy bych ho z již zmíněných důvodů nejmenoval. Jeho povýšení odmítnu,“ prohlásil v Partii prezident.

Tagy: