Vrchol hnusu a karikatura, trefují se do Babiše politici za slova o české muniční iniciativě

Andrej Babiš

Andrej Babiš se naváží do vlády kvůli Ukrajině

Šéf hnutí ANO Andrej Babiš čelí na sociálních sítích ostré kritice kvůli videu, v němž kritizoval českou muniční iniciativu na vojenskou podporu napadené Ukrajiny. Expremiér také znovu mluvil o míru, přičemž neprozradil, jak by k němu chtěl přesvědčit ruského agresora. Hned několik představitelů vládní pětikoalice v reakci uvedlo, že Babiše považují za bezpečnostní riziko České republiky.

„Putin napadl Ukrajinu, porušil mezinárodní právo. Je to agresor? Ano. Bylo období, kdy jsme mluvili o míru,“ řekl Babiš v úvodu svého videa na sociální síti X. Na sobě měl triko s nápisy ve žluté a modré barvě – vepředu „No War“ (žádnou válku) a vzadu „Volunteer of Peace“ (dobrovolník míru).

Předseda ANO nastoloval téma míru často již během prezidentské kampaně v lednu 2023. Zatím ovšem neřekl, jak by chtěl mír v případě ukrajinsko-ruského konfliktu zajistit. Ukrajina se ruské invazi brání již déle než dva roky. Kreml, který nyní kontroluje značnou část ukrajinského území, ve své agresivní válce nadále pokračuje.

Babiš ve svém videu připomněl, že v roce 2022 spoluorganizoval plavbu radosti pro ukrajinské samoživitelky. Zároveň tvrdil, že zástupci hnutí ANO na rozdíl od pětikoalice Ukrajincům skutečně pomáhali.

„Petr Fiala je ukrajinský premiér. Chodí po celém světě a lobbuje za Ukrajinu. A teď předvedl vrchol všeho, když na mikinu s ukrajinskou vlajkou a municí zakomponoval český státní znak,“ prohlásil Babiš. Narážel tak na snímek premiéra Petra Fialy s ministryní obrany Janou Černochovou (oba ODS). Zmínění členové vlády se nechali vyfotit v mikinách s motivy na podporu Ukrajiny.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Nechovejte se jako tupá kráva. Černochová se pustila do Konečné

Babiš v závěru své řeči ještě zkritizoval českou muniční iniciativu pro Ukrajinu, kterou chválí západní lídři po celém světě. „Podivná munice, kterou shánějí obchodníci se smrtí po celé planetě. My nevíme, za kolik to kupují a kdo na tom vydělá. To je váš marketing, ano? Pro naši zemi neděláte nic, tak stále mluvíte o tomhle a děláte tyto trapnosti,“ nebral si šéf ANO servítky.

Ozvali se lidovci, STAN i ODS

Reakce z řad pětikoalice na sebe nenechaly dlouho čekat. „Vy jste fakt karikatura sebe sama. Nikdo z nás nechce válku. Vy ale chcete dohodu na základě toho, že pomůžete svým chováním Putinovi. My chceme zastavit válku tím, že pomůžeme demokraticky zvolené vládě na Ukrajině,“ vzkázal Babišovi europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL). Ve svém dalším tweetu dodal: „Babiš je bezpečnostní riziko.“

Podobný názor sdílí také Starostové. „Andrej Babiš je bezpečnostní riziko této země. Kdyby dostal zásadní otázku jako prezident Zelenskyj (zbraně, nebo odvoz), tak by poděkoval se slovy, že už je pár dní v bezpečí mimo Česko. Pak by se národa zeptal, gdě je NATO a proč nepomáhá,“ uvedla lídryně STAN do Evropského parlamentu Danuše Nerudová.

„Rozes*at, rozeštvat a šířit nenávist. Jak přesně zastaví Rusáky plavba pro samoživitelky? Ukrajinci potřebují munici a peníze. Jejich bezpečnost je i naše bezpečnost. Vy jste fakt bezpečnostním rizikem pro ČR,“ doplnil starosta obce Tetín Matěj Hlavatý (STAN).

Ozvali se i zástupci ODS. „Vrchol hnusu. Ukrajinci se brání. Rozumíte tomu, pane Babiši? Když chcete být tím dobrovolníkem za mír, tak vám řeknu sladké tajemství – plavba radosti s klauny po Vltavě ruské hrdlořezy fakt nezastaví. Můžete vzít triko a jít se zeptat Ukrajinců, jak oni dobrovolničí za mír. V ‚Čau lidi‘ nám pak dejte vědět, jak vám tam byl platný pluh,“ sdělila místopředsedkyně strany Eva Decroix.

Tagy: