Biden zveřejnil video s Fialou. Pochválil českou muniční iniciativu a vztahy obou zemí

Petr Fiala a Joe Biden v Bílém domě

Biden chválil Česko i Fialu

Tým amerického prezidenta Joea Bidena zveřejnil na sociální síti Instagram video z jednání s českým ministerským předsedou Petrem Fialou (ODS) v Bílém domě. Na záběrech ze schůzky jsou kromě lídrů obou zemí také členové Fialova týmu. Biden v příspěvku zdůraznil, že Česko a USA jsou zajedno v podpoře Ukrajiny napadené Ruskem.

Ve videu ze setkání Biden zdůraznil, že vztah obou států se v poslední době zlepšil. „Společně prohlubujeme obrannou spolupráci, abychom zajistili bezpečnost našich lidí, společně posilujeme energetickou bezpečnost a rozšiřujeme využití čisté energie,“ řekl americký prezident.

ČTĚTE TAKÉ: Prezident Pavel Fialovu návštěvu v USA chválí. Česko se vrací na zaslouženou pozici, řekl

Poděkoval Fialovi za českou iniciativu při shánění munice pro Ukrajinu. „Jsme odhodláni splnit svou část plánu,“ sdělil Biden. Připomněl také českou zkušenost s ruskou okupací v roce 1968. Na to navázal také Fiala.

„V roce 1968 jsem viděl v ulicích mého rodného města ruské tanky. To už vidět znovu nechci. I proto musíme Ukrajinu nadále podporovat,“ uvedl Fiala. Na záběrech jsou kromě lídrů obou zemí vidět také členové Fialova týmu, například poradce pro národní bezpečnost Tomáš Pojar.

Podle českého premiéra spolu oba státníci kromě podpory Ukrajiny hovořili o česko-amerických vztazích. Ty Fiala označil za vynikající. „Nemohu slovy vyjádřit, jak velmi si vážíme vašeho partnerství a spolupráce. Rád bych vám poděkoval za to, jak jsou naše vztahy silné,“ řekl Biden Fialovi.

Fiala kromě jiného připomněl, že Spojené státy sehrály důležitou roli při založení Československa. „Vážený pane prezidente, věřím, že má návštěva posílí naše vztahy a že bude dalším přínosem pro obě naše země,“ prohlásil.

Biden a Fiala spolu hovořili asi hodinu. „Šlo o přátelské jednání, proběhlo ve skvělé atmosféře. Pan prezident ocenil roli ČR v současném světě i naše vzájemné vztahy. Bavili jsme se obsáhle o pomoci Ukrajině. Pan prezident ocenil naši muniční iniciativu. Shodli jsme se, že podpora Ukrajiny musí pokračovat. Řešili jsme také situaci na Blízkém východě,“ potvrdil Fiala během pozdějšího brífinku.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Český premiér Petr Fiala jednal v americkém Kongresu a uctil památku prvního československého prezidenta Tomáše Garrigue Masaryka

Tagy: