Vrtulník plný sněhu a krve. Horváthova advokátka popsala hrůzné čekání na záchranu

Uvěznění v rozdrceném vrtulníku plném sněhu, leteckého paliva a krve. Tak hrůzné hodiny čekání na záchranu popsala advokátka snowboardisty Davida Horvátha, který jako jediný přežil nehodu vrtulníku na Aljašce. Pří tragédii zemřelo několik lidí, včetně nejbohatšího Čecha Petra Kellnera.

Kellner i uznávaný průvodce Gregory Harms nehodu vrtulníku přežili, zemřeli ale při čekání na záchranu. Pomoc se zpozdila kvůli selhání komunikace a sledování letu, jak vyplývá ze dvou podání u federálního soudu v Anchorage. Při nehodě kromě šestapadesátiletého českého podnikatele a dvaapadesátiletého průvodce Gregory Harmse zahynuli i další tři lidé. Padesátiletý Benjamin Larochaix, Francouz žijící v Česku, a dva muži z Aljašky, osmatřicetiletý Sean McMannany a třiatřicetiletý pilot Zachary Russel.

Jediný, kdo se záchrany dočkal, byl snowboardista David Horváth. Vyšetřovatelé zjistili, že vrtulník manévroval nízko nad hřebenem nad ledovcem, pilot pravděpodobně hledal místo k přistání. Když se záchranáři Aljašské národní gardy dostali k vraku, Horváth stále seděl na sedadle, uvedl vedoucí týmu. Vyprostili ho kolem půl jedné ráno, šest hodin po nehodě.

Sněhové vězení

Horváthova advokátka Tracey Knutsonová v jednom z podání vykreslila chmurný obraz utrpení svého klienta. „Uvězněn v rozdrceném vrtulníku plném sněhu, leteckého paliva a krve různých mužů,“ popsala Knutsonová.

Horváth strávil více než týden v lékařském centru Providence Alaska Medical Center, z toho čtyři dny ve vážném stavu, než mohl odletět domů. Podle Knutsonové snowboardista utrpěl zlomeniny žeber a vykloubení obou kolen, což si vyžádalo rekonstrukční operace kolen. Nekróza rukou způsobená dlouhým čekáním v mrazivém vzduchu ve vysokých horách si vyžádala amputaci některých prstů.

„Kromě traumatu z okamžité smrti dvou členů jeho party a pilota pan Horváth utrpěl smrtí dalších dvou členů své party, kteří čekali na záchranu,“ dodala Knutsonová.

Společnost Soloy Helicopters a její pojišťovny usilují o finanční vyrovnání s Horváthem, jehož podrobnosti jsou důvěrné, uvedla společnost v prohlášení. „Tým společnosti Soloy je i nadále myšlenkami s rodinami všech obětí včetně našeho vlastního kolegy, který při nehodě zemřel,“ píše se v prohlášení.

Vyrazili za adrenalinem

Žaloba za neúmyslné usmrcení podaná jménem Harmsovy partnerky a jejich malého dítěte minulý týden tvrdí, že pilot Soloy Russell byl nezkušený a dopustil se chyb, které způsobily havárii.

Záchranné koordinační centrum, které je zodpovědné za vysílání elitních záchranářů Aljašské národní gardy do horských misí ale dostalo oznámení o zpožděném vrtulníku více než dvě a půl hodiny po havárii.

Skupina se chtěla v horách věnovat heliskiingu, tedy lyžování s výsadkem z vrtulníku. Jednalo se o jednu z nejsmrtelnějších leteckých nehod heliskiingu v historii Severní Ameriky.

Tagy: