Expertka rok po smrti Kellnera: PPF je postavená na snech a kreativitě jednoho muže

Lenka Zlámalová v 360° na CNN Prima NEWS

360° (328)

Od smrti miliardáře Petra Kellnera uplynul už rok. Svět zažívá obrovské turbulence, s nimiž se musí vypořádat i jeho PPF. Podle analytičky Echo24 Lenky Zlámalové a šéfredaktora Hospodářských novin Jaroslava Maška ale firma jen dotahuje započaté projekty. V pořadu 360° na CNN Prima NEWS se shodli, že PFF byla investiční skupina postavená na snech a nápadech zesnulého českého byznysmena.

„PPF byla do značné míry firma jednoho muže, postavená na snech, nápadech a kreativitě a obrovské energii Petra Kellnera. O firmě jsme v posledním roce slyšeli méně než v těch předchozích. Sami manažeři přiznávají, že jde o udržovací provoz, dotáhli jen některé projekty, ale neviděla jsem nic nového a velkého,“ okomentovala současný stav Zlámalová.

Podnikatel Petr Kellner zemřel 28. března 2021. Měl pověst nejbohatšího a jednoho z nejvlivnějších Čechů a taky muže, který si bedlivě hlídal soukromí. V investiční skupině PPF ovládal téměř 99 procent. Zahynul tragicky při pádu vrtulníku na Aljašce, kam vyrazil lyžovat. Bylo mu 56 let. Za nehodou podle vyšetřování zřejmě nestála technická závada, ale souhra nešťastných náhod, povětrnostních a přistávacích podmínek.

„Rok strašně utekl. Pamatuji si, jak jsem se zprávu o jeho smrti dozvěděl. Pro nás, ekonomické novináře, je to 11. září českého byznysu. Ze skupiny, kterou vedl jeden vizionář a lídr, se stala korporace,“ dodal Mašek.

Investiční skupinu PPF vede nyní čtyřčlenný řídicí výbor, který vznikl v dubnu 2021. Členy jsou oba minoritní podílníci skupiny Ladislav Bartoníček a Jean-Pascal Duvieusart, finanční ředitelka Kateřina Jirásková a právník Tomáš Brzobohatý. Jednání se pravidelně účastní i vdova Renáta Kellnerová, v současnosti zároveň nejbohatší Češka.

Bartoníček nemá mentální výbavu být jedničkou

Vedení firmy ale přebral zejména Bartoníček. „Je to člověk, který se těšil obrovské důvěře Pera Kellnera. Byznysově spolu vyrostli. Každá jednička je na tom hodně dobře, když má oddanou dvojku. Ale tady nemá dvojka mentální výbavu být jedničkou. Ukázalo se, že uvnitř firmy žádný nástupce podobný Kellnerovi není,“ přiblížila Zlámalová.

Není sporu, že Bartoníček na sebe musel vzít obrovskou tíhu zodpovědnosti, kterou tehdy rozhodně nečekal. Zlámalová nastínila, že budoucí jednička PPF se podle ní nachází mimo firmu. „Přítelem Anny Kellnerové je Daniel Křetínský, který ví, co by si s firmou počal. Časem budou společně ti, kteří mohou dát firmě energii,“ překvapila.

Mašek si jejím tvrzením nebyl jistý. „Vztahy jsou křehké a může to dopadnout jakkoliv. Je důležité si uvědomit, že skupina má jasného majitele, což je rodina Kellnerů. Navíc mají kolem sebe obrovský aparát manažerů. Ale není tam vize do budoucna, dojíždí se věci, které začal ještě Petr Kellner,“ podotkl Mašek.

PPF investuje do řady odvětví, od finančních služeb přes telekomunikace, média, biotechnologie, nemovitosti až po strojírenství. Skupina působí v Evropě, Asii i Severní Americe. Celosvětově v pololetí roku 2021 zaměstnávala 80 tisíc lidí. Svou korporátní vlastnickou a řídicí strukturu má v Nizozemsku. Majoritním vlastníkem PPF Group, N. V. byl až do své smrti nejbohatší Čech Petr Kellner, který podle výroční zprávy společnosti ovládal 98,93 procenta PPF.

Tagy: