Historický úspěch pro český Counter-Strike. Tři týmy jsou krok od postupu na prestižní turnaj

Stage v pavilonu P na brněnském výstavišti.

Z hráčů jsou rodiče a děti mají jiný přístup ke hrám. Esport čeká skvělá budoucnost, říká šéf České asociace esportu Pleskot

Tuzemští fanoušci počítačové hry Counter-Strike dlouhé roky sní, že na největším světovém turnaji Major uvidí český tým. Dosud se to ryze domácí sestavě nepodařilo, ale nyní jsou jediný krok od postupu hned tři týmy. Dynamo Eclot, Sinners a Unity minulý týden uspěly v uzavřené online kvalifikaci. V listopadu se přímo v dějišti Majoru, v čínské Šanghaji, porvou o postup mezi nejlepších 24 mužstev na světě.

Minulý týden byl nejúspěšnějším obdobím pro českou komunitu kolem počítačové hry Counter-Strike. Celou letošní sezónu se domácí týmy nedokázaly prosadit na mezinárodní scéně. Svou formu ale načasovaly na ten nejlepší okamžik: uzavřenou kvalifikaci na Major CS 2, který se v prosinci uskuteční v čínské Šanghaji.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Z Německa se stalo centrum her. Na rekordním Gamescomu dominovaly i dva české tituly

Před trojicí českých týmů Dynamo Eclot, Sinners a Unity je nyní poslední krok: evropský RMR turnaj o postup na samotný Major. Poslední fáze kvalifikačních bojů se odehraje ve druhé polovině listopadu v Číně. Hlavní fáze turnaje pak začíná 30. listopadu.

„Postup týmu je pro nás nejen historickým úspěchem, ale také zdrojem obrovské euforie v celém týmu. Atmosféra je neuvěřitelná – všichni jsme nadšení a trvalo nám chvíli, než jsme skutečně uvěřili, že to není jen sen,“ uvedl šéf Dynama Eclot Martin Novotný pro CNN Prima NEWS.

Jeho svěřenci v letošní sezóně ovládli všechny domácí turnaje a dokonce zkompletovali ocenění Tipsport Grand Slam za pět vítězství z osmi posledních turnajů. V letošní sezóně si tak vydělali už přes 2,7 milionu korun.

Tým Unity je nejmladším klubem na tuzemské esport scéně. Vznikl teprve před rokem a půl, ale za tu dobu se vypracoval mezi domácí špičku v Counter-Striku a loni získal bronz na českém šampionátu v Brně.

„První účast na RMR turnaji je historickým milníkem, který může mít zásadní vliv na celý klub.  Máme před sebou tři měsíce příprav na turnaj, který v případě úspěchu může změnit život všem hráčům,“ přiznal Branislav Kovačovic z Unity. Podle slovenského manažera museli v klubu přehodnotit priority a vše nyní podřizují důležité kvalifikaci.

Obrovská radost panuje i v táboře Sinners. Liberecké mužstvo dříve bylo tuzemským hegemonem, jenže na další domácí vítězství čeká od listopadu 2022.

„Asi nemusím nijak zvlášť zmiňovat, jak nesmírně pyšný jsem na naše kluky. Od chvíle, kdy jsme udělali poslední změny v sestavě, dřeli každý den a pracovali nejen na sobě individuálně, ale především na tom, aby fungovali jako tým. Každý má nyní ke svým spoluhráčům stoprocentní důvěru a myslím, že v týmu nikdy nebyla tak skvělá atmosféra jako teď,“ řekl výkonný ředitel Sinners Milan Hýbl a zároveň poznamenal, že jejich práce ještě není u konce.

Major je lákadlo i kvůli samolepkám

Hříšníci, jak se Sinners přezdívá, mají s RMR kvalifikací na Major zkušenosti. V dubnu 2022 se v rumunské Bukurešti snažili o postup na Major v Antverpách. Jenže historický úspěch jim protekl skrz prsty. Hráči Sinners byli jen dva body od vítězství na poslední rozhodující mapě proti kosovskému mužstvu Bad News Eagles.

GALERIE: Podívejte se, jak to vypadalo na loňském MČR v Counter-Strike

Temperamentní pětka z Balkánu ale dokázala utkání otočit a Sinners zůstali jen oči pro pláč. Tentokrát chtějí na svůj nezdar navždy zapomenout.

„Teď možná zažíváme začátek nové éry Sinners. Ale jak se říká: ‚Job is not finished.‘ Ty nálepky našim fanouškům prostě dlužíme a můžete se spolehnout na to, že všichni v naší organizaci udělají absolutní maximum, aby se to stalo realitou,“ řekl Hýbl a zmínil, proč všechna mužstva a hráči sní o Majoru.

Každý účastník totiž obdrží jedinečné samolepky, jež si mohou milovníci Counter-Striku koupit přímo ve hře. V prodeji jsou jak týmové samolepky, tak i jednotlivých hráčů. Kluby i samotní hráči pak mají z jejich prodeje podíl, což jim může přinést mnohem větší odměny než za vítězství v turnajích.

O lukrativních výdělcích na začátku roku promluvil Slovák Martin Styk, který si na světovém Majoru zahrál už celkem čtyřikrát. Vítězný tým si z prestižního turnaje odveze 500 tisíc dolarů, celkový prizepool činí 1,25 milionu dolarů.

Ať fanoušci drží palce všem, přejí si týmy

Ač to v průběhu sezóny mezi jednotlivými tábory jiskří, nyní si zástupci domácích týmů přejí, aby se tuzemští fanoušci Counter-Striku spojili a drželi palce všem bez ohledu na klubovou příslušnost.

„V listopadu budeme potřebovat vaši podporu více než kdy jindy, protože pokud se nám podaří postoupit z RMR, bude to skutečný úspěch jako hrom,“ řekl Novotný z Dynama Eclot.

„Věřím, že se česko-slovenská scéna spojí a na RMR si budeme fandit. Bylo by skvělé, kdyby se podařilo, že alespoň jeden tým bude mít samolepky, ideálně všechny tři,“ dodal s úsměvem Kovačovic.

Postupový klíč na největší světový turnaj není jednoduchý. Týmy jsou rozdělené do tří světových regionů: Evropa, Amerika a Asie s Pacifikem. Každá oblast má vlastní regionální žebříček. Jeho mechaniku vymysleli vývojáři ze společnosti Valve, která provozuje střílečku Counter-Strike. Týmy jsou v něm hodnoceny podle svých posledních výsledků v turnajích. Velkou váhu má i prestiž turnaje a finanční odměny.

Díky štědrým prize money, jež se rozdávají v domácích turnajích, a rovněž pravidelné účasti v mezinárodních zápasech se mezi vyvolených 48 týmů v Evropě dostala i česká trojice Dynamo Eclot, Sinners a Unity.

Nejlepší šestnáctka evropského žebříčku měla zajištěné místo v RMR turnaji, zbylých 32 týmů se do něj muselo prorvat v uzavřené kvalifikaci. Sinners se to povedlo jako prvnímu týmu v Evropě, poté se přidaly i Dynamo Eclot a Unity.

Další část evropské kvalifikace, jež se odehraje už přímo v dějišti světové akce, je rozdělená na dvě skupiny a v každé je 16 týmů. Do hlavní fáze turnaje a k samolepkám se pak dostane celkem 14 mužstev z Evropy. Stejný počet postupuje i z americké kvalifikace, z asijské části zamíří na Major tři týmy.

Do hlavní části se tak dostane jen skutečná Counter-Strike elita. V minulosti mělo Česko svého týmového zástupce na Majoru 2021 ve Stockholmu. Tehdy se do Švédska kvalifikovala ruská sekce českého klubu Entropiq.

Ryze české nebo slovenské mužstvo se na největším turnaji světa nikdy nepředstavilo. Z jednotlivců se na tomto klání ukázali čtyři Slováci, vedle již zmíněného Styka dále Dávid Čerňanský, Ladislav Kovács a Patrik Žúdel. Česko mělo dva zástupce: Adama Zouhara a Tomáše Šťastného. Druhý jmenovaný momentálně nastupuje v dresu Sinners a může v Číně navázat na svou pět let starou účast z Berlína.

VIDEO: Tým fotbalisty Jankta slaví titul. Vrchol esportu přinesl hvězdnou show i žádost o ruku

Tagy: