Z neúspěšného muže persona. Muchův život je úžasný, říká architektka jeho výstavy

Architektka výstavy Mucha: Rodinná sbírka Eva Jiřičná

Vnuk Alfonse Muchy John Mucha o výstavě ve Valdštejnské jízdárně

Až do 31. října mohou lidé navštívit v pražské Valdštejnské jízdárně výstavu nazvanou Mucha: Rodinná sbírka. Architektka Eva Jiřičná V Novém dni na CNN Prima NEWS prozradila, že nad nabídkou vytvořit výstavu a zmapovat život a dílo celosvětově známého umělce Alfonse Muchy ani chvíli neváhala.

„Spojení přišlo náhle a nečekaně. John (umělcův vnuk John Mucha, pozn. red.) mi zatelefonoval a zeptal se, jestli bych nechtěla výstavu dělat. Samozřejmě jsem řekla, že ano. Poté jsem měla rozhovory s lidmi ze Senátu,“ nastínila Jiřičná, jak se k prezentaci života Alfonse Muchy dostala.

Návštěvníky čeká procházka životem rodáka z Ivančic, dozví se, jak se vyvíjel po stránce umělecké, ideologické i intelektuální. „Na začátku vidíme mladého člověka s rodinou, ale najednou se z neúspěšného muže z moravské vesničky stane světoběžník, který je oslavován ve Francii nebo USA. Pak se vrátí. Celý jeho život je zajímavá historie,“ láká Jiřičná.

Ani chvilku nepochybovala, že by nabídku na vytvoření výstavy odmítla. „Všechno je výzva, nadchnu se pro cokoliv a velice jednoduše. Práci pak dělám velice ráda,“ dodala.

Strach z úzkých prostor

Nadace Mucha vlastní největší a nejrozsáhlejší sbírku děl tohoto umělce na světě a v Praze provozuje Muchovo muzeum. To je ale podle Johna Muchy jen „malou předehrou“ k výstavě ve Valdštejnské jízárně. „Uvidíte gigantické dílo,“ dodal.

Při zjištění, jaké jsou rozměry jízdárny, se báli, že prostory budou velmi úzké. „Ale koncepce je fantastická, jdete z pokoje do pokoje. Jsou zde oleje, pastely, kresby nebo trojrozměrné předměty,“ konstatoval Mucha.

Jiřičná je ale minimalistka a Mucha prý rád dělá různé kudrlinky. „Měl jsem obavu, ale funguje to všechno velmi dobře,“ oceňuje práci architektky.

Tagy:
výstava Nový den kultura Praha Alfons Mucha Eva Jiřičná John Mucha Valdštejnská jízdárna