Pro fotku udělají cokoliv. Turisté ničí přírodní zázrak, ačkoliv jim hrozí 80tisícová pokuta

Unikátní růžovou pláž v Sardinii ohrožují v poslední době velké davy návštěvníků navzdory tomu, že za porušení zákazu vstupu jim hrozí tučná pokuta ve výši 500 až 3 500 eur (cca 12 až 83 tisíc korun). Nárůst souvisí s touhou pořídit si z této výjimečné lokality fotky na Instagram. Turisté si z možného postihu moc nedělají, připlouvají tajně na lodích a jako suvenýr si často odnášejí vzácně zabarvený písek. Místní samospráva proto slibuje větší důraz na dodržování zákona, informuje The Independent.

Snaha turistů odnést si z tohoto místa na sardinském ostrůvku Budelli suvenýr není novou záležitostí. Už v roce 1980 byl zaveden podle The Daily Mail zákaz poté, co ochránci nejednou přistihli návštěvníky při krádeži písku a mořské trávy, což vedlo k blednutí unikátního zabarvení. Růžová pláž totiž získává svůj charakteristický vzhled díky mikroorganismům žijícím v plytkých vodách, jejichž ulity jsou drceny mořskými proudy. Poté se míchají s pískem.

Nyní jsou v kurzu fotografické úlovky a zákazy vstupu nejsou při honbě za výjimečným obrázkem překážkou. A to přestože nezvaní vetřelci v případě, že je někdo chytí, musí zaplatit 500 až 3 500 eur (cca 12 až 83 tisíc korun). Nová vlna turistů podle deníku The Independent způsobuje obavy o zachování jedinečného místa. Místní úřady proto bijí na poplach a slibují přísnější vymáhání zákona.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Jiný kraj, jiný mrav: Turistům hrozí mastné pokuty i za banality. Víte, čemu se vyhnout?

Místo má statut chráněné oblasti a rekreanti ho mohou obdivovat pouze z lodí plavících se v jejím okolí, ale mnoho z nich tajně dopluje až na pobřeží. „Pláž je opět v nebezpečí, protože lidé na ni dorazí lodí, připlazí se na ni a sdílejí fotky,“ uvedl Fabrizio Fonnesu, ředitel Národního parku Maddalenského souostroví, jehož součástí je od roku 1992 také Budelli, pro The Times.

Nařízení vydané regionální vládou přitom není jediným opatřením vůči neudržitelnému množství turistů. O tíživé situaci svědčí také další zákazy a omezení, které uvádí CNN. Mimo jiné jde o zpoplatnění a omezení povoleného množství návštěvníků na některých částech pobřeží nebo zákaz ručníků na oblíbené pláži La Pelosa. Obrovské davy měly vést dokonce k erozi na plážích. Stejně tak je od roku 2017 ilegální odnášet písek z pláží Sardinie. I tento zákon ale turisté ignorují.

Gestisci un'attività ricettiva? Gestisci una qualsiasi attività legata al settore turistico? Ti piacerebbe informare...

Posted by Sardegna Rubata e Depredata on Friday, June 9, 2023

Tagy: