Vůně benzínu a symfonie motorů. Nová Bystřice láká na muzeum amerických veteránů

Muzeum veteránů v Nové Bystřici

Muzeum amerických veteránů

Na naše silnice se zrovna moc nehodí, obyčejná garáž je jim malá a při pohledu na tankovací stojan se vám protočí panenky. Přesto se za takovým americkým veteránem otočí každý – jednoduše – má styl a kouzlo. Za vůní benzínu a světem korábů silnic se vypravíme do největšího muzea amerických aut v Čechách – do Nové Bystřice.

Jen naleštit lak a ohřát motor... Jako by se psal rok 1956. Potkat některý z klenotů Muzea amerických veteránů na silnici, to vám hned vykouzlí americký úsměv. Všechny je přitom najdete v bývalé textilní továrně. Jen pračky a počesávací stroje nahradily nablýskané ameriky. V celkem devíti sálech najdete padesát vozů.

Vášeň, která se rozrostla

Muzeum funguje skoro jako stroj času. Kouzlu starých dobrých silných strojů propadl Pavel Janouš před lety a svou vášní nakazil i syna. Muzeum je výsledek jejich nadšení. Jednoho dne už prostě stodoly a prostorné garáže nestačily. „Většinou říkáme, že tohle bude bavit tatínky. Maminky si můžou dát v kavárně kávičku předtím a pokud by děti zlobily, tak je tam i dětský koutek,“ říká s úsměvem provozní Muzea veteránů.

A kromě syna už kouzlu starých veteránů propadla i vnučka. „Leštím auta, pomáhám se tady o to starat. Jsem u dědečka na prázdninách,“ říká Kateřina Janoušová.

Za vším hledej ženu

Hned při vstupu vás ze všech stran pohltí historie. Najdete tu takzvané dědečky, které se startovaly s pomocí kliky. I plechové lízinky, jak se přezdívalo originálním téčkům. Do nich se člověk nasoukal horko těžko. Otočné pódium ale patří krasavci, který za oceánem sklidil velkou slávu. Lincolnu. „Paní aristokratka prohlásila, že když bude nastupovat do auta, tak si nebude sundávat klobouk. Takže kvůli ní vlastně postavili vysokou karoserii s poměrně širokými vstupy, aby tento požadavek splnili,“ vypráví zajímavou historku z dob vzniku proslulého vozu Pavel Janouš.

A jako kulisa pro neotřelou fotku poslouží éra cadillaků a na své si přijdou i fanoušci rychlých kol a legendárních sporťáků.

Také si vás klasická Amerika podmanila? Stačí si do navigace zadat Nová Bystřice.

Tagy: