Vy v té sektě něco hulíte? ohradil se Síkela proti Havlíčkově kritice vládních opatření

Ministr obchodu a průmyslu Jozef Síkela (STAN)

PARTIE Terezie Tománkové 11.9.2022

Ostrá výměna názorů se strhla mezi bývalým a současným ministrem průmyslu a obchodu v Partii Terezie Tománkové na CNN Prima NEWS. Zatímco současný šéf rezortu Jozef Síkela (za STAN) obhajoval výsledky pátečního jednání na unijním energetickém summitu, jeho předchůdce Karel Havlíček (ANO) na něm nenechal nit suchou. „Z každého, kdo s vámi nesouhlasí, jste udělali ruské trolly,“ vmetl mimo jiné Havlíček Síkelovi.

Karel Havlíček svému oponentovi vyčítal především to, že vláda vzbudila u české veřejnosti očekávání, že přijde řešení vysokých cen energií a mimořádný unijní energosummit přinese zásadní průlom v řešení energetické krize a zejména vysokých cen elektřiny a plynu. „Věděl jsem, že vy tam nemůžete nic rozhodnout. Velmi dobře znám ten mechanismus. Evropská komise totálně zaspala posledních šest měsíců,“ řekl Havlíček v Partii Terezie Tománkové na CNN Prima NEWS.

Podle Havlíčka se měly řešit dopady na domácnosti a firmy. Evropská komise však dle jeho slov „hyperzaspala“ podobně jako česká vláda. „Evropská komise řešila zelené ambice,“ dodal bývalý ministr průmyslu a obchodu.

Zbyla tam po vás vůně ruské voňavky

„Nevím, jestli věříte tomu, co říkáte. Řekli jsme, že urychlení rozvoje obnovitelných zdrojů je jedna z cest, jak se zbavit závislosti na ruských fosilních palivech,“ oponoval současný ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela. „Proboha, mně to připadá, jako když se vám potápí loď a vy v tu chvíli natíráte komín,“ rýpl si do Síkely Havlíček.

Jozef Síkela naopak vyčítal Havlíčkovi, že jeho vláda, i ta minulá, naprosto zanedbala energetickou bezpečnost České republiky. Rovněž se ohradil proti tvrzení, že kabinet Petra Fialy (ODS) nic nedělá. „Prosím pěkně, vyprošuji si, abyste mluvil o tom, že nic neděláme. Můžu udělat seznam věcí, které ministerstvo udělalo od 17. prosince. kdy jsem ho převzal. Co tam zůstalo po vás… Vůně ruské voňavky,“ vmetl Jozef Síkela Karlu Havlíčkovi v Partii Terezie Tománkové na CNN Prima NEWS.

Z kritiků jste udělali ruské trolly

Na další Havlíčkovu slovní smršť Síkela reagoval mimořádně ostře: „Já nevím, jestli vám ten váš populismus zatemnil mozek, nebo jestli tam v té vaší sektě něco hulíte.“ „Nevím, jaké PR agentury vám radí. Z každého, kdo s vámi nesouhlasí, jste udělali ruské trolly,“ reagoval Havlíček na tvrdé Síkelovy narážky na údajnou náklonnost minulé vlády směrem ke Kremlu.

V podobném duchu se nesly i další výměny názorů obou politiků. Jeden druhému vyčítal, že nedělal dost (Síkela Havlíčkovi), nebo že dnes dělá málo (Havlíček Síkelovi). Na otázky, jaká konkrétní opatření tedy vláda proti vysokým cenám energií představí, Jozef Síkela jen odkázal na chystanou pondělní tiskovou konferenci, kde vláda jednotlivé kroky představí. Přesto ale šéf rezortu průmyslu a obchodu řekl, že na fakturách za energie by výsledky nejen jednání na unijním energosummitu české domácnosti měly pocítit nejpozději od 1. ledna 2023.

Záznam duelu si můžete poslechnout i jako podcast:

Tagy:
energie opozice Karel Havlíček Partie Partie Terezie Tománkové energetika vláda Jozef Síkela