Havlíček o energosummitu: Komise s námi vytřela podlahu. Tam poletí špunty, tady leda tuzemák

Karel Havlíček

PARTIE Terezie Tománkové 11.9.2022

Mimořádné jednání unijních ministrů o energetické krizi nepřineslo žádné efektivní řešení. Jeho závěry jsou příliš obecné a nezaznělo nic konkrétního. Myslí si to bývalý ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (ANO). „Lidé a firmy nebudou mít okamžitě levnou energii,“ řekl v Partii Terezie Tománkové na CNN Prima NEWS.

„Trvám na tom, že jsou to nesmírně obecné závěry. Když to přeložím z bruselštiny, znamená to, že si máme pomoci sami,“ řekl Karel Havlíček na CNN Prima NEWS. Podle něho se hraje podle předem připraveného plánu Evropské komise, která údajně sleduje především zájmy Německa nebo Francie.

„Hraje se podle not Evropské komise, která s námi i dalšími zeměmi vytřela bruselskou podlahu, jen to trochu navoněla. Tam poletí špunty, nám zbyde maximálně tuzemák, až se lidé podívají na faktury,“ dodal Havlíček v nedělní Partii.

Síkela: Nebroukpytlíkujte

Podle něho se domluvila pouze jakási konfiskace zisku výrobcům energie. „A ten se bude určitou podobou dávat ve formě podpory. To ale neznamená, že lidé a firmy budou mít okamžitě levnou energii,“ řekl exministr průmyslu a obchodu.

Jenže s takovou interpretací se nespokojil jeho následovník v pozici šéfa rezortu Jozef Síkela (za STAN). „Co to tady vykládáte? Tady broukpytlíkujete. Tady nešlo o to, jestli někdo vyhraje, nebo prohraje. Dohoda je vítězstvím evropské jednoty. Nevyhrálo Německo, nebudu říkat, kdo odjížděl více spokojený, kdo méně. To není důležité. Vyhrály evropské ekonomiky a v dalších dnech se to ukáže. Jedna z největších chyb byla německá naivita myslet si, že Rusko může být někdy normální evropská demokracie,“ řekl Síkela v Partii Terezie Tománkové na CNN Prima NEWS.

Podle ministra české firmy a domácnosti pocítí výsledky jednání i opatření proti vysokým cenám energií na národní úrovni nejpozději 1. ledna příštího roku. Nastavené formy pomoci ale přijdou ještě dříve. „Tak rychle, jak nám to umožní pozměněná legislativa,“ doplnil ministr průmyslu a obchodu. Nejjednodušší cesta je stanovení maximální ceny za megawatthodinu energie a odpuštění poplatků za obnovitelné zdroje. „Komu to nebude stačit, může si požádat například o příspěvek na bydlení v rámci sociálního systému,“ řekl dále Jozef Síkela. Možné bude rovněž požádat o snížení záloh na energie.

Tagy: