Síkela k Havlíčkovi: Zase broukpytlíkujete. Nižší účty za energie přijdou nejpozději v lednu

Jozef Síkela

PARTIE Terezie Tománkové 11.9.2022

Díky jednání mimořádné rady ministrů Evropské unie pro energetiku bude možné léčit příčiny energetické krize. První výsledky dohody by měly české domácnosti i firmy pocítit nejpozději začátkem příštího roku. V Partii Terezie Tománkové na CNN Prima NEWS to řekl ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN).

Dohodu Evropské unie pocítí čeští občané na svých účtech velmi brzy. „Díky jednání mimořádné rady jsme zajistili, že se budou léčit příčiny energetické krize, které se budou doléčovat na národních úrovních,“ řekl Síkela ve vysílání CNN Prima NEWS.

Podle něho rovněž na unijní úrovni došlo k dohodě, aby byla posílena nabídková strana energetického trhu, tedy aby se zvětšoval objem vyrobené elektřiny v rámci Evropské unie. „Celá Evropa si uvědomuje naléhavost a vlády se zavázaly, že EU bude garantovat domácnostem a firmám, že energie bude dostatek za rozumnou cenu,“ dodal Síkela.

Havlíček: Vytřeli si s námi podlahu

Nejpozději 1. ledna příštího roku to podle Síkely pocítí firmy i domácnosti na svých účtech. Nastavené formy pomoci ale přijdou ještě dříve. „Tak rychle, jak nám to umožní pozměněná legislativa,“ doplnil ministr průmyslu a obchodu. Nejjednodušší cesta je stanovení maximální ceny za megawatthodinu energie a odpuštění poplatků za obnovitelné zdroje. „Komu to nebude stačit, může si požádat například o příspěvek na bydlení v rámci sociálního systému,“ řekl dále Jozef Síkela. Možné bude rovněž požádat o snížení záloh na energie.

„Trvám na tom, že jsou to nesmírně obecné závěry. Když to přeložím z bruselštiny, znamená to, že si máme pomoci sami. Hraje se podle not Evropské komise, která s námi i dalšími zeměmi vytřela bruselskou podlahu, jen to trochu navoněla. Nám zbyde maximálně tuzemák, až se lidé podívají na faktury. Domluvila se pouze jakási konfiskace zisku výrobcům energie. Bude se to poskytovat ve formě podpory. To ale neznamená, že lidé a firmy budou mít okamžitě levnou energii,“ oponoval bývalý ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček.

„Vy zase broukpytlíkujete. Tady vůbec nešlo o to, jestli někdo vyhraje, nebo prohraje. Dohoda je jasným vítězstvím evropské jednoty a vítězstvím evropských firem a domácností,“ nesouhlasil Jozef Síkela.

Přijde řešení v pondělí?

Vláda Petra Fialy vedle opatření na úrovni Evropské unie připravuje rovněž kroky proti drahým energiím na úrovni národní. Konkrétní opatření má kabinet představit v pondělí 12. září. „To, co bude spuštěno příští týden, nám umožní se vrátit do doby před krizí,“ vysvětlil premiérův poradce a ekonom Štěpán Křeček v pátečním vydání pořadu 360° na CNN Prima NEWS.

Podle jeho mínění tak dojde na návrat do předešlého krizového stavu, kdy by lidem měly k udržení se nad vodou pomoci vládní podpůrné programy. „Odmažeme vývoj z posledních měsíců a dostaneme se do situace, kterou víme, jak řešit. Tím krizi překonáme. Všechny parametry budou nastaveny tak, aby domácnosti krizi s využitím státních příspěvků zvládly,“ řekl v pořadu 360° Křeček.

Celkové výsledné řešení má být podle něj kombinací tuzemských kroků společně s řešením, které časem představí Evropská unie. „Soubor způsobí, že to bude zvládnutelné,“ shrnul poradce premiéra s tím, že pomoc se dotkne i firem.

Záznam duelu si můžete poslechnout i jako podcast:

Tagy:
krize energie opozice Karel Havlíček Partie Evropská unie Partie Terezie Tománkové zdražování energetika vláda energetická krize zastropování Jozef Síkela ministr průmyslu a obchodu České republiky