Hašek o Čechmánkovi: Výborný brankář a parťák. Prozradil, jak spolu fungovali v Naganu

Roman Čechmánek (vpravo dole se žlutými betony) byl na olympiádě v Naganu druhým gólmanem za Dominikem Haškem.

Hašek o zesnulém Čechmánkovi

Roman Čechmánek byl vynikající brankář a také výborný parťák. Jeho smrt znamená obrovskou ztrátu nejen pro český, ale pro celý hokejový svět. Ve vysílání CNN Prima NEWS to řekl Dominik Hašek. Kromě jiného prozradil, jak se zlínským rodákem vycházel v dobách legendárního Nagana, a rovněž zavzpomínal na vzájemné zápasy z NHL. Čechmánek, kterého lze bezpochyby označit za jednoho z nejlepších českých brankářů moderní historie, zemřel náhle v neděli ve věku 52 let.

„Český hokej zasáhla tragická zpráva. Ve věku 52 let zemřel olympijský vítěz z Nagana a mistr světa Roman Čechmánek. Čemane, odpočívej v pokoji a děkujeme za všechno,“ uvedla ve svém prohlášení na sociálních sítích česká hokejová reprezentace. Smutná zpráva z nedělní odpoledne paralyzovala český hokejový svět.

„Byl jsem v šoku, když jsem se to dozvěděl. Upřímnou soustrast všem blízkým,“ sdělil pro CNN Prima NEWS Dominik Hašek. Čechmánkovu smrt označil za obrovskou ztrátu nejen pro český, ale pro celý hokejový svět.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Čechmánkův odkaz? Čaroděj v zelenožlutých betonech, mistr nájezdů i bouřlivák ve stínu Haška

„Roman byl vynikající brankář a také výborný parťák. Poznali jsme se v Naganu, potom jsme se potkávali na dalších šampionátech i jiných akcích. Svou kvalitu ukazoval dlouhodobě na českém ledě i v NHL, kde jsme proti sobě sehráli mnoho zápasů,“ vzpomínal Hašek, jehož neuvěřitelná forma v Naganu 1998 byla hlavním důvodem, proč si Čechmánek na turnaji století nezahrál ani minutu.

„Do Nagana jsem přijel ve vynikající formě. Ivan (Hlinka) chtěl, aby mi (Čechmánek) kryl záda a on to bral. Když pak chytal v NHL za Philadelphii, tak vzpomínám, že mě v jedné sezóně porazil šestkrát ze šesti vzájemných zápasů. V play off jsme vyhráli zase my. On tam ale tehdy podával opravdu fantastické výkony,“ sdělil „Dominátor“, který tehdy hrál za Buffalo.

K Čechmánkovi neodmyslitelně patří hokejový Vsetín, s nímž v 90. letech vyhrál pět titulů po sobě. Také v nároďáku chytal výborně, mimo jiné nese výrazný podpis na českém zlatém hattricku z let 1999, 2000 a 2001.

Že jde o jednoho z nejlepších českých gólmanů moderní historie, Čechmánek dokázal i svým angažmá v NHL, kde prorazil až nezvykle rychle – možná i díky svému sebevědomí a prchlivé povaze, která svým způsobem zapadala do tvrdšího severoamerického hokeje plného drsných soubojů a šarvátek.

Čechmánek v NHL odchytal čtyři skvělé sezony, tři za Philadelphii a jednu za Los Angeles. V roce 2003 získal prestižní trofej pro brankáře z týmu s nejnižším počtem inkasovaných gólů. Dvakrát byl také zařazen do druhého All-Star týmu.

„Roman jednoznačně patří mezi české brankářské legendy. Shodou okolností jsme asi měsíc zpátky vedli velkou diskusi, kdy bude uveden do síně slávy. Řekl bych, že dříve nebo později k tomu určitě dojde. Bohužel se toho už on osobně neúčastní,“ dodal Hašek.

Tagy: