Čechmánkův odkaz: Čaroděj v zelenožlutých betonech, mistr nájezdů i bouřlivák ve stínu Haška

Roman Čechmánek v národním týmu

Zemřel hokejový gólman z Nagana Roman Čechmánek

Legenda vsetínské dynastie, specialista na nájezdy s vystrčenou hokejkou, nenapravitelný bouřlivák, spoluautor zlatého hattricku a ten druhý brankář z Nagana. To vše lze říct o Romanu Čechmánkovi. Jeden z nejlepších českých hokejových gólmanů moderní historie zemřel náhle v neděli ve věku 52 let. Na poli tuzemského hokeje zanechal nesmazatelnou stopu.

„Český hokej zasáhla tragická zpráva. Ve věku 52 let zemřel olympijský vítěz z Nagana a mistr světa Roman Čechmánek. Čemane, odpočívej v pokoji a děkujeme za všechno,“ uvedla ve svém prohlášení na sociálních sítích česká hokejová reprezentace. Smutná zpráva v neděli odpoledne paralyzovala český hokejový svět. Jakou stopu v něm vlastně Čechmánek zanechal?

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Zemřel hokejový brankář Roman Čechmánek. Šampionovi z Nagana bylo pouhých 52 let

V 90. letech domácí nejvyšší hokejovou ligu doslova válcoval Vsetín. Strážcem sítě v této dynastii byl právě Roman Čechmánek, který s valašským klubem vyhrál pět titulů po sobě. Zelenožlutou stopu giganta z tuzemské scény si Čechmánek bral i do národního týmu. Zmíněné dvě barvy na betonech, lapačce, vyrážečce a masce tvořily velmi zajímavý kontrast s českou trikolorou našich dresů.

Také v nároďáku chytal Čechmánek výborně. Často se na něj vzpomíná v souvislosti s kultovním triumfem v Naganu 1998, kterému se právem přezdívá Turnaj století. Čechmánek si na tomto reprezentačním šampionátu, na němž poprvé v historii nastoupili ti nejlepší hráči z nejlepších, nezahrál ani minutu. Nutno podotknout, že dostat na lavičku Dominika Haška v tehdejší formě bylo prakticky nemožné.

Krátce po Naganu následoval zlatý hattrick, když Češi vyhráli mistrovství světa tři roky po sobě – v roce 1999, 2000 a 2001. V „první třetině“ hattricku, tedy v roce 1999, Čechmánka zpočátku zastínil Milan Hnilička – taktéž nečinný zlatý medailista z Nagana. Čechmánkova důležitá chvíle přišla v semifinále s Kanadou, které se rozhodovalo až na nájezdy.

Když Hnilička dostal z prvních dvou kanadských pokusů dva góly, bylo Ivanu Hlinkovi jasné, že je třeba něco změnit. Legendární hráč a trenér v jedné osobě udělal dnes možná logickou, ale v té době nevídanou rošádu. Hniličkovo místo zaujal nerozcvičený Čechmánek, který další kanadské nájezdníky trápil svým specifickým stylem s vystrčenou hokejkou dopředu. Hlinkův risk vyšel a zlínský rodák zařídil národnímu týmu finále.

Naprosto stěžejní roli pak hrál na mistrovství světa v roce 2000, kde už chytal jako jednička. Češi ve finále porazili Slováky, čímž obhájili zlatou medaili. Čechmánek měl během celého turnaje nevídanou formu, což dokazuje i skutečnost, že byl vyhlášen nejlepším brankářem šampionátu.

Že jde bezpochyby o jednoho z nejlepších českých gólmanů moderní historie, Čechmánek dokázal i svým angažmá v NHL, kde prorazil až nezvykle rychle – možná i díky svému sebevědomí a prchlivé povaze, která svým způsobem zapadala do tvrdšího severoamerického hokeje plného drsných soubojů a šarvátek.

VIDEO: Jak na Čechmánka vzpomíná Dominik Hašek

Čechmánek v NHL odchytal čtyři skvělé sezony, tři za Philadelphii a jednu za Los Angeles. V roce 2003 získal prestižní trofej pro brankáře z týmu s nejnižším počtem inkasovaných gólů. Dvakrát byl také zařazen do druhého All-Star týmu.

Je třeba se smířit s tím, že asi každý český hokejový brankář bude žít tak trochu ve stínu Dominika Haška. Koneckonců Dominátor je jen jeden. Není však sebemenších pochyb, že Čechmánek společně s Tomášem Vokounem zanechali v českém hokeji opravdu hlubokou stopu a jsou právem považováni za ty nejlepší z nejlepších.

Tagy: