Výborný chce pro žáky české potraviny. Ty jsou však dražší, školy na ně nemají

Ministr zemědělství chce do školních jídelen výhradně potraviny od českých farmářů.

Farmářská produkce do školních jídelen

Do školních jídelen výhradně potraviny od českých farmářů je plán ministra zemědělství Marka Výborného (KDU-ČSL). Nápad jistě dobrý, říkají ředitelé škol, které redakce CNN Prima NEWS oslovila. Rovnou se ale ptají, kdo to zaplatí? Stěžují si, že čeští farmáři jsou pro ně příliš drazí a nedokáží dodávat suroviny pravidelně.

Oběd zadarmo neexistuje – slavný citát amerického ekonoma Miltona Friedmana. Jedna ze školních jídelen v Hradci Králové, která dodává i do jiných základních škol, denně uvaří asi 1 500 obědů. Rodiče za ně platí stále přijatelné ceny. „Vaříme pro žáky za 30 až 32 korun podle věku. Takže vidíte, že náklady jsou minimální,“ uvedl pro CNN Prima NEWS Eduard Hlávka, ředitel ZŠ a MŠ Štefcova v Hradci.

ČTĚTE TAKÉ: Už žádná univerzální hnědá omáčka. Školní jídelny čeká zdravá proměna, podle ministerstva

Ministr zemědělství má pro školní jídelny vcelku ambiciózní plán, pro který chce vytvořit i podporu v zákoně. „Česká potravina, česká zelenina, české ovoce patří do českých škol,“ nechal se slyšet Výborný.

Podle ředitelů škol by takový krok znamenal více peněz. „Pokud bychom brali od českých dodavatelů, tak by cena určitě vzrostla, to je bez pochyb a někdo by to musel zaplatit,“ míní Hlávka. „My bereme z různých velkoobchodů. Velkou roli v tom hraje cena, ale při zachování kvality, kterou chceme,“ uvedla ředitelka jedné ze základních škol v Praze 4 Eva Smažíková.

Změnu by finančně pocítili také rodiče. „Pakliže bychom plně navázali na to, že se bude spolupracovat jen s lokálním byznysem, tak tu bude spousta lidí, samoživitelek a ekonomicky slabých rodin, kteří si to nebudou moci dovolit,“ uvedl ve vysílání CNN Prima NEWS výkonný ředitel Asociace školních jídelen Karel Jahoda.

Šéf resortu zemědělství si ovšem stojí za svým a tvrdí, že čeští farmáři dokážou dodávat do jídelen mnohem levněji než velkoobchody. „Když jsem například obcházel stánky zelinářů na dožínkách, cena byla výrazně nižší,“ řekl Výborný. O jeho návrhu pochybuje i ministr školství Mikuláš Bek (STAN). „Mně samotná ambice připadá dobrá, ale s tou výhradností to bude narážet na nějaké praktické limity,“ uvedl.

Farmář Karel Horák kdysi do jídelen maso dodával. Ovšem později narazil právě na cenu. „Je to o penězích. My dokážeme dodávat kvalitní výrobky, ovšem za odpovídající cenu,“ vysvětloval Horák.

Když se ovšem chce, tak to prý jde – jako například na Moravě. V jídelně na Nádvorní v Brně vaří z lokálních surovin už teď. Ministr Výborný by výhledově chtěl, aby české produkty upřednostňovaly rovněž nemocnice.

PODÍVEJTE SE: V Tanvaldu mají unikátní školní jídelnu

Tagy: