Výbuch munice v Libavé nepřežil jeden voják. Ministryně Černochová vyloučila sabotáž

V květnu 2024 probíhalo ve vojenském prostoru Libavá cvičení.

Výbuch munice v Libavě

Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) vyloučila po pondělním výbuchu v Libavé sabotáž. Ve vojenském výcvikovém prostoru vybuchla munice, incident si vyžádal jednoho mrtvého vojáka a osm zraněných. Exploze nastala krátce po 11:00 v prostoru trhací jámy Čermná. K incidentu došlo při plánovaném výcviku pyrotechniků, všichni zasažení byli příslušníky Centra zabezpečení munice Týniště nad Orlicí. Událost řeší Vojenská policie. Podle premiéra Petra Fialy (ODS) je výbuch tragédií. Vyjádřil soustrast pozůstalým.

„Bohužel tato událost si vyžádala jednu oběť na lidském životě a několik zraněných. Myslím na všechny pozůstalé zemřelého vojáka a také na všechny raněné. Přeji jim, aby se co nejdříve uzdravili a vyvázli bez vážných následků,“ napsala Černochová.

ČTĚTE TAKÉ: Mladý potápěč utonul v lomu na Chrudimsku. Marný boj o jeho život trval desítky minut

Žádný z vojáků zraněných při výbuchu není v bezprostředním ohrožení života, řekla novinářům ministryně. Vyloučila sabotáž, jde podle ní o tragickou událost. Ministryně zraněné vojáky navštívila ve Vojenské nemocnici Olomouc a ve Fakultní nemocnici Olomouc. Tragédie se podle ní stala ve chvíli, kdy vojáci munici likvidovali.

Černochová ve Vojenské nemocnici mluvila se dvěma zraněnými vojáky, třetí podle ní v době její návštěvy podstupoval operaci. Podle primáře chirurgie Miroslava Najdekra zranění vojáci utrpěli střepinová poranění. V olomoucké fakultní nemocnici jsou hospitalizováni dva vojáci, které tam přepravil vrtulník. Podle mluvčího nemocnice Adama Fritschera jsou jejich zranění středně těžká. Tři vojáci již byli propuštěni do domácí péče, řekla novinářům ministryně.

Premiér Fiala v pondělí před odletem do Bruselu označil výbuch munice v Libavé za tragickou událost. Vyjádřil soustrast pozůstalým a popřál rychlé uzdravení všem zraněným. „Tuto věc, jak k ní došlo, vyšetřuje Vojenská policie. To je vše, co se dá v tuto chvíli k celé nešťastné události říct,“ poznamenal Fiala.

Osm lidí je zraněných, mezi nimi sedm vojáků a jeden občanský zaměstnanec, uvedl resort obrany na síti X. K události došlo konkrétně v prostoru trhací jámy Čermná, uvedli mimo jiné zástupci úřadu na webových stránkách. Munice vybuchla při plánovaném výcviku pyrotechniků, všichni byli příslušníky Centra zabezpečení munice Týniště nad Orlicí.

Blízcí zraněných a zemřelého byli již vyrozuměni. Na místě zasahuje Hasičský záchranný sbor, událost vyšetřuje Vojenská policie.

Zranění byli převezeni do Fakultní nemocnice v Olomouci (FNOL) a do Vojenské nemocnice Olomouc. Dva vojáci přepraveni letecky do FNOL utrpěli středně těžká poranění. Ostatní zranění jsou ve Vojenské nemocnici Olomouc, uvedl mluvčí fakultní nemocnice Adam Fritscher.

V souvislosti s municí zemřel jeden voják už dříve

V minulosti například v červenci 2021 utrpěli zranění dva vojáci při sanaci bývalého vojenského prostoru Brdy, kteří čistili od munice bývalou pěchotní střelnici Kolvín. Při manipulaci ale jedna střela vybuchla. Těžce zraněný voják po dvou týdnech podlehl zraněním, explozi přežil pyrotechnik ze ženijního pluku v Bechyni, který později před soudem čelil obžalobě z obecného ohrožení z nedbalosti a hrozilo mu až pětileté vězení.

Obžaloba ho vinila z toho, že jako hlavní pyrotechnik nesprávně identifikoval nalezenou dělostřeleckou munici jako náhradní a při manipulaci s ní porušil předpisy.

Pyrotechnik s mnohaletou praxí u armády, včetně účasti na zahraničních misích v Afghánistánu, ale u soudu uvedl, že na skládku nechal přemístit jen nalezenou dělostřeleckou munici bez výbušniny. Výbuch vysvětloval tím, že zraněný voják zřejmě našel ještě jinou střelu, nikomu to ale neohlásil a střelu se sám snažil demontovat, ta poté explodovala. Soudy pyrotechnika osvobodily.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Nové detaily o střelbě na UK z policejního spisu. Hlídky byly na místě, když se vrah připravoval

Tagy: