Cesta k zakopání válečné sekery? Lipavský míří po atentátu na Fica na Slovensko

Jan Lipavský s Jurajem Blanárem

Robert Fico promluvil poprvé od atentátu

Ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) vyráží na Slovensko poprvé od momentu, kdy se s tamní vládou premiéra Roberta Fica rozkmotřil kabinet Petra Fialy (ODS). Šéf tuzemské diplomacie se setká s řadou vládních představitelů i s opozičním lídrem Michalem Šimečkou a dalšími osobnostmi, které vláda Roberta Fica nepovažuje za spřízněné.

Lipavského čeká na Slovensku setkání s několika politickými představiteli této země. S Ficem hovořit nebude, neboť ten se stále zotavuje po nepovedeném atentátu, k němuž došlo před měsícem.

Slovenský premiér již opustil nemocnici v Banské Bystrici a dokonce promluvil k národu v televizním projevu, na kterém je vidět, že je poměrně pohublý. Střelci jeho čin údajně odpustil, sám ale opět slovně zaútočil na opoziční politiky.

ČTĚTE TAKÉ: Slovenským prezidentem už je Pellegrini. Žijeme v době, kdy se bortí jistoty, řekl v projevu

Slovenskou vládu mezitím de facto vede Ficův místopředseda a ministr obrany Robert Kaliňák. Ten na Lipavského seznamu návštěv nechybí, sejít by se s ním měl v úterý odpoledne. Lipavský se sejde i s novým prezidentem Petrem Pellegrinim, který se ujal vlády v sobotu po Zuzaně Čaputové.

Stejně tak se uvidí se zastupujícím předsedou Národní rady (slovenský jednokomorový parlament, pozn. red.) Petrem Žigou, který ve funkci nahradil Pellegriniho poté, co zhruba před dvěma měsíci vyhrál prezidentské volby.

Samozřejmostí je jednání se slovenským protějškem, šéfem diplomacie Jurajem Blanárem. Český ministr zahraničí na Slovensko vyráží jako první vládní představitel od situace, kdy kabinet premiéra Fialy oznámil přerušení pravidelných mezivládních jednání s Ficem a spol. Důvodem byly odlišné pohledy na zahraniční politiku, zejména pak v otázce války na Ukrajině.

Sám Lipavský dříve na dotaz CNN Prima NEWS kritizoval Blanára za to, že se před časem v turecké Ankaře setkal s ruským ministrem zahraničí Sergejem Lavrovem. Později však spolu přesto hovořili například na mítinku ministrů zemí Visegrádské čtyřky (V4) v Praze nebo na stejném setkání pro země Centrální pětky (C5).

Setkání i s nežádoucími

Na druhou stranu však Lipavského čeká v Bratislavě i několik schůzek, které se současné vládní garnituře nemusí líbit.

V plánu je večerní setkání s opozičním předákem a předsedou Progresivního Slovenska Michalem Šimečkou. Ten nedávno v Praze jednal i s premiérem Fialou a to krátce po přerušení společných vládních jednání. „Nemyslím si, že to vzhledem k tomu, jak jsou naše dvě země propleteny, může něco ohrozit. Respektive věřím, že ne,“ řekl Šimečka v nedávném rozhovoru pro CNN Prima NEWS na dotaz narušených česko-slovenských vztahů.

Šéfa české diplomacie čeká také setkání se zástupci několika nevládních organizací. Ty jsou přitom rovněž trnem oku současné vládě premiéra Roberta Fica.

Tagy:
Slovensko návštěva Petr Fiala diplomacie Jan Lipavský Robert Fico vláda Směr-SD Praha sekera Progresívne Slovensko SMER - sociálna demokracia Michal Šimečka atentát na Roberta Fica