Výbuch před synagogou na jihu Francie zranil člověka. Následný požár ničil automobily

Před synagogou ve francouzském letovisku La Grande-Motte nedaleko Montpellier v sobotu ráno výbuch a požár zničily nejméně dvě auta a zranily policistu. Informovala o tom agentura AFP s odvoláním na četníky a místní radnici. Francouzský ministr vnitra v demisi Gérald Darmanin na sociální síti X napsal, že šlo o kriminální čin. Událost vyšetřuje protiteroristická prokuratura, uvedl podle AFP francouzský premiér Gabriel Attal. Městské kamery měly zachytit muže s palestinskou vlajkou, jak zapaluje automobily.

„Dnes ráno byl útok zaměřen na synagogu v La Grande-Motte. Antisemitský čin. Znovu jsou terčem naši židovští spoluobčané. Byl jsem informován, že vyšetřování zahájila národní protiteroristická prokuratura,“ uvedl Attal.

ČTĚTE TAKÉ: Ve Francii se srazily dvě stíhačky. Jeden pilot přežil, další dva byli nalezeni mrtví

„Chci ujistit naše židovské spoluobčany a komunitu o veškeré své podpoře a chci říci, že na žádost prezidenta republiky Emmanuela Macrona jsou mobilizovány všechny prostředky k nalezení pachatele,“ uvedl na síti X Darmanin, který požár označil za „jasně kriminální čin“.

Později Darmanin uvedl, že požádal prefekty, aby okamžitě posílili přítomnost policie před židovskými objekty. AFP připomněla, že místa spojená s židovskou vírou jsou už delší dobu více chráněna kvůli napětí způsobenému i jinde ve světě válkou Izraele v Pásmu Gazy.

K explozi a požáru před synagogou v La Grande-Motte došlo kolem půl deváté ráno. Na místo dorazili četníci a kriminalisté. Jeden policista byl zraněn a převezen do nemocnice v Montpellier, uvedla místní média.

Podle agentury AFP požár zničil nejméně dvě auta, když v jednom z nich zřejmě explodovala plynová lahev. Hořely také dveře synagogy, není ale jasné, zda je někdo zapálil, či zda šlo o důsledek exploze v autě.

Starosta města Stéphan Rossignol uvedl, že městské bezpečnostní kamery zachytily jednu osobu, jak zapaluje vozidla před synagogou. Měl u sebe mít palestinskou vlajku, řekl AFP zdroj blízký vyšetřování. Podle zdroje z četnictva byly poškozeny dvoje dveře budovy.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Na leteckém dni se zřítilo letadlo do moře. Pilot se nemohl katapultovat

Tagy: