Výbuch ve Švédsku zranil dítě i hasiče, úklid potrvá měsíce. Spekuluje se o válce gangů

Co výbuch způsobilo, zatím není jasné

Pokračování situace po výbuchu ve Švédsku

Panika, chaos, lidé vyskakující z balkonů. Tak svědci popisují úterní explozi bytového domu v centru Göteborgu ve Švédku. Policie vyloučila výbuch plynu. Spekuluje se o válce gangů.

Druhý den po výbuchu je ulice stále obehnána policejní páskou, na místě zasahují hasiči i policisté a všude kolem postávají davy lidí. Někteří tragédii viděli na vlastní oči, další chtějí zjistit, co konkrétně se stalo.

„Byl jsem se tady podívat, bydlí zde kamarádi,“ vyprávěl jeden z místních. Jiní dodávali, že není úplně běžné, že by ve městě něco vybuchovalo. Po explozi bylo dvacet lidí transportováno do nemocnice. „Nyní máme ve městě velký strach,“ sdělují místní. Je pravděpodobné, že někdo dal do domu výbušné zařízení, které explodovalo.

Čtyři lidé byli vážně zraněni

Vyšetřování ale nadále pokračuje, a to i přímo na místě. Pro lidi, kteří v domě bydlí, je situace zdrcující. Nyní nemají kam jít. Objekt stále není zabezpečený, proto policisté nemohou ve vyšetřování pokročit. Odklízení sutin podle hasičů bude trvat ještě několik měsíců. Stejnou dobu bude trvat, než se život v ulici vrátí k normálnímu životu.

Mezi zraněnými bylo i desetileté dítě a hasič, který se snažil lidem jako jeden z prvních pomoci. Čtyři lidé byli zraněni vážně a zdravotníci je převezli do nemocnice. Nikdo však příliš nevěří variantě, že výbuch byl jen nehoda. Místní se přiklánějí k možnosti, že šlo o úmysl.

Ve městě se spekuluje o tom, že za výbuchem je vyřizování účtů. Zaznívají dokonce teorie o marocké mafii. „Nepopsal bych to jako teroristický útok. Jsou tu ale gangy, které se snaží děsit lidi,“ dodal další oslovený muž. Celá země se za posledních patnáct let změnila. „Je to hrozné, všude je kriminalita,“ podotýkají místní.

Tagy: