Vyčistěme svět od Izraele, hlásala Norka při protestech. Nacismus s úsměvem, děsí se Židé

Norka na propalestinské demonstraci v Polsku pobouřila svým transparentem, který vyzývá k očištění světa od Izraele.

Izraelský plán pro Gazu

Propalestinská shromáždění, která se v posledních dnech pořádají v některých evropských městech, se neobejdou bez velkých kontroverzí. Na sociálních sítích se šíří například fotografie norské studentky medicíny, která během akce ve Varšavě prostřednictvím svého transparentu vyzývala k „očištění světa od Izraele“. Podle stránky Visegrád 24 měla problémy s antisemitismem již v minulosti.

„Tato fotografie z propalestinského shromáždění ve Varšavě šokovala svět. Seznamte se s Marií Andersenovou, která je norskou studentkou medicíny na lékařské univerzitě ve Varšavě,“ informovala stránka Visegrád 24 na sociální sítí X.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Vražda představitelky synagogy v Detroitu: Našli ji ubodanou, policie nevylučuje terorismus

Z fotografií, které zveřejnila i agentura Profimedia, je zřejmé, že se Andersenová zúčastnila propalestinského průvodu v polském hlavním městě s transparentem, na němž je izraelská vlajka s Davidovou hvězdou vyobrazena v odpadkovém koši a nechybí nápis „keep the world clean“ (udržujte svět čistý).

Čin mladé Norky, která je podle Visegrádu 24 vdaná za muže jordánského původu, pobouřil lidi na sociálních sítích. „Nejnebezpečnější věcí na světě je nacismus s úsměvem,“ zmínil jeden z izraelských uživatelů. „Jako Německo ve 30. letech. Co by asi udělala židovskému pacientovi?“ stojí ve výčtu dalších komentářů. Podle Visegrádu 24 měla žena problémy s antisemitismem již v minulosti.

„O samotném protestu hodně vypovídá fakt, že ji nikdo z organizátorů nepožádal, aby odešla,“ stojí dále na stránce. Na propalestinskou demonstraci v Polsku přišly stovky lidí. Účastníci mimo jiné skandovali: „From the river to the sea, Palestine will be free.“ (Od řeky k moři, Palestina bude svobodná). To by de facto znamenalo zničení Izraele.

Židovský stát podniká odvetné nálety v Pásmu Gazy namířené proti Hamásu. Toto radikální teroristické hnutí 7. října násilně vtrhlo na izraelské území, kde brutálním způsobem zabilo více než 1 400 lidí, většinu z nich tvoří civilisté. Při izraelské odvetě podle ministerstva zdravotnictví v Pásmu Gazy zahynulo přes 4 000 Palestinců.

Propalestinské akce v Evropě nejsou v posledních dnech něčím neobvyklým. Například v Londýně se v sobotu na podporu Palestinců sešlo až sto tisíc demonstrantů, uvedla tamní policie. Organizátoři protestu vyzvali k okamžitému zastavení bombardování Pásma Gazy. Další protestní akce se konaly také v Irsku, Francii, Německu či Itálii.

Tagy: