KOMENTÁŘ: Největším nepřítelem Izraele jsou lži, polopravdy a užiteční idioti na internetu

Sociálními sítěmi i světovými médii proběhla během úterý a středy zpráva, že izraelské letectvo mělo vybombardovat nemocnici Al-Ahlí v Pásmu Gazy a zabít přes 500 lidí. Kdo to tvrdil? Teroristické hnutí Hamás, jehož prohlášením lze věřit asi stejně jako zaseknutým hodinám, že zrovna ukazují správný čas. Později se ukázalo, že za výbuchem na parkovišti u nemocnice zřejmě stála raketa odpálená Islámským džihádem. Jediný, kdo se může radovat, je Hamás. Právě šíření narativu o „sionistických ďáblech“, kteří bombardují malé děti v nemocnicích, je největší zbraní islámských teroristů. Roli užitečných idiotů skvěle plní někteří evropští politici či aktivisté.

Celou situaci hezky dokumentují změny v titulku na webu deníku The New York Times.

  • „Izraelský útok zabil stovky lidí v nemocnici, řekli Palestinci“
  • „Nejméně 500 mrtvých po útoku na nemocnici v Gaze, řekli Palestinci“
  • „Nejméně 500 mrtvých po výbuchu v nemocnici v Gaze, řekli Palestinci“
  • „USA a Izrael obviňují palestinskou skupinu z výbuchu v nemocnici“

Pravda je, že média v případě informování o ozbrojených konfliktech nemají vůbec lehkou práci. Může za to dynamický vývoj na bojišti, válečná propaganda na obou stranách i zprávy, jejichž pravost často ani nelze nezávisle ověřit.

O to více by měli být novináři rozvážní, pokud přebírají informace od ministerstva zdravotnictví v Gaze. Kdo tam vlastně vládne? Teroristická organizace, která během jediného dne vyslala tisíce raket na izraelské území. Poté prorazila hraniční bariéru a její ozbrojenci vtrhli do několika kibuců i do města Sderot, přičemž tím nejbrutálnějším způsobem zamordovali vyšší stovky civilistů včetně dětí a asi 200 lidí unesli do Gazy.

I z toho důvodu mnozí analytici vyzývali veřejnost, aby v případě hlášené exploze zachovala chladnou hlavu a vyčkala na konkrétnější informace. Ještě tentýž den se k incidentu vyjádřila izraelská strana, která vcelku věrohodně vysvětlila, že s výbuchem nemá nic společného.

  • Explozi měla předcházet salva raket odpálených radikálním hnutím Islámský džihád, což Jeruzalém doložil videem. Na záběrech je vidět selhání jedné z raket, jejíž část pak dopadla do areálu nemocnice.
  • Na základě leteckých snímků, které mají ukazovat místo dopadu a spoušť na tamním parkovišti, pak Izrael tvrdí, že následky exploze s jistotou neodpovídají poškození, které by způsobilo použití izraelské těžké bomby.
  • Izrael také uveřejnil audiozáznam, který má zachycovat hovor členů Hamásu. Ti prý přímo zmiňují výše popisované selhání Islámského džihádu. I proto podle mluvčího izraelské armády Daniela Hagara Hamás s jistotou věděl, že nemocnici poškodila vadná palestinská raketa, a přesto obvinil z úderu Izrael.
  • Washington i Jeruzalém zároveň podezírají palestinské úřady, že výrazně nadhodnotily počet obětí.

Jenže původní nařčení z cíleného útoku si na sociálních sítích už jelo svým životem. Naprosto šokující je, jak s tvrzeními teroristické organizace nakládají někteří politici.

„Izraelské nálety zasáhly nemocnici Al-Ahlí v Gaze. Bylo zabito více než 500 lidí – pacientů, lékařů a těch, kteří hledali přístřeší. Jaká nevýslovná hrůza. Naši lídři mohli promluvit za mír. Místo toho se rozhodli fandit válce. Kdy budou požadovat ukončení těchto krutých válečných zločinů?“ ptal se na sociálních sítích bývalý šéf britských labouristů a známý kritik Izraele Jeremy Corbyn.

Na české scéně notičky teroristického Hamásu nekriticky převzala třeba europoslankyně a šéfka KSČM Kateřina Konečná, která Izrael obvinila z válečných zločinů. Když jí novinář Martin Bartkovský ironicky naznačil, že ve světle nových skutečností dost pravděpodobně šíří lži a propagandu Hamásu, odpověděla následovně: „Ani vy nemůžete být tak hloupý, že byste věřil tomu, že se snad Izrael přizná k válečným zločinům.“

Právě Corbyn, Konečná a jim podobní politici či někteří vlivní aktivisté jsou největší zbraní Hamásu v evropském prostoru. Je to vidět i na následných propalestinských protestech v mnoha větších městech včetně Prahy, kde demonstranti mimo jiné skandovali oblíbenou hlášku: „From the river to the sea, Palestine will be free.“ To by de facto znamenalo zničení Státu Izrael. Co to má společného se solidaritou s civilisty v Gaze?

VIDEO: Vražedné řádění Hamásu očima teroristy. Izraelci ho zastřelili

Ani spojení Hamásu s Islámským džihádem a Hizballáhem naštěstí nemá sílu na to, aby mohlo Izrael zničit. Židovský stát si s teroristy nakonec vždy nějakým způsobem poradí. Smutnou otázkou však zůstává, zda si poradí i s dezinformacemi a polopravdami na sociálních sítích, což bezpochyby vede ke vzrůstajícímu antisemitismu. Například z útoků na berlínskou synagogu skutečně mrazí. Člověk si pak není jist, zda žije v roce 2023, nebo 1938.

Je třeba mít neustále na mysli, že za utrpení civilistů v Pásmu Gazy může hlavně Hamás, kterému očividně o blaho Palestinců nikdy nešlo. Zcela pochopitelně lze také očekávat, že hororové snímky z Gazy budou stále více prohlubovat znechucení veřejnosti z probíhajícího konfliktu. Ono vést válku proti režimu, kterému více záleží na mrtvých Židech než na životech vlastních dětí, není zrovna jednoduché. O tom už mluvila Golda Meirová.

Tagy: