Výdejová okénka byla ztrátová. Jsme asi na třetině loňských tržeb, říká restauratér

Zdeněk Babulík

Od čtvrtku mohou znovu otevřít i všechny hospody, restaurace a bary

Restauratér ze Zlína Zdeněk Babulík v neděli s napětím čekal, jestli vláda znovu jeho restaurace otevře. Propustil několik zaměstnanců a tvrdí, že už je nemůže nabrat. Podzimní zavření na provozu zanechalo ještě horší následky, než to jarní. I teď přitom smějí podniky po otevření naplnit lidmi maximálně polovinu své kapacity.

Babulík provozuje ve Zlíně tři restaurace. „Jsme rádi, že konečně otevřeme. Sice z padesáti procent, ale určitě budeme rádi za každého hosta,“ řekl televizi CNN Prima NEWS restauratér.

Výdejové okénko se tedy ve čtvrtek zruší. Podle provozovatele restaurace ale stejně žádný ekonomický přínos nemělo. „Okénka byla ztrátová, dělali jsme to čistě jenom proto, abychom udrželi zákazníky, kteří k nám chodili,“ popsal Babulík.

Restaurace se chystaly i na možnost, že se otevře už v pondělí. V tuto chvíli mají tedy vše připravené. „Zásoby máme nakoupené, tak teď stačí akorát otevřít. Hlavně, že to nebudeme dávat do těch menu boxů, ale normálně na talíře, a bude to pro lidi daleko lepší,“ popsal pocity  kuchař Michal Polášek.

Provozovatelé restaurací, které nezkrachovaly, v současnosti sčítají škody za obě covidové vlny. Pro Zdeňka Babulíka byla mnohem drtivější ta druhá. „Všechno se omezilo na minimum a dotujeme. Zrušily se veškeré akce, firemní večírky, v tuto chvíli jsme na 38 procentech loňských tržeb,“ popsal Babulík.

Ten také přiznává, že musel propustit i několik zaměstnanců a vzhledem ke špatné ekonomické situaci zatím neuvažuje o tom, že by je přijal zpátky.

Níže se podívejte na video, jak se další restaurace a bary připravují na čtvrteční otevření podniků.

Tagy: