Vydržte už jen leden a únor. Guvernér ČNB oznámil pozitivní zprávy, inflace výrazně klesne

Vysoká inflace v České republice bude výhledově razantně klesat, ubezpečil občany guvernér České národní banky (ČNB) Aleš Michl. V pořadu Partie na CNN Prima NEWS slíbil, že on i jeho kolegové se na tento cíl zaměří a pokud nedojde k neočekávané události, už v polovině roku bude inflace pod deseti procenty. Vyjmenoval pro to i několik nezbytných podmínek.

„Je čas na dobrou zprávu – čekáme podstatné snížení inflace. Leden a únor bude inflace ještě vysoká, kolem 20 procent, to už ČNB neovlivní. Od jara ale očekáváme podstatné snížení, v druhé polovině roku se dostane pod deset procent, příští rok už bude nízká,“ uvedl Michl.

Připustil však, že se často děje řada nečekaných událostí, které mají vliv na ekonomiku. Jako příklad uvedl válku nebo covid, s jejichž dopady se tuzemsko musí aktuálně vypořádávat. „Nemusíme být připraveni na každou nečekanou věc, jsme ale připraveni adekvátně reagovat a jako rada vyhodnotit podmínky,“ sdělil.

Co je důležité pro zkrocení?

Aby se prognóza naplnila, je podle něj potřeba součinnost všech. „Je důležité, aby útraty domácností byly menší a menší, začaly šetřit, je to protiinflační jev. Zároveň, aby se moc nepůjčovalo, to se zatím děje, je to optimální. Zastavil se také hypoteční trh, to je také důležité pro zkrocení,“ nastínil.

Doporučoval by také, aby zaměstnavatelé zvýšili platy, avšak jen optimálně. „U nás vzrostou o 4,5 procenta, pojďme všichni podle příkladu ČNB. Musíme šetřit úplně na všem a nárůst platů musí být malý,“ sdělil. Narážel tak na politiky, kterým se platy zvýšily o desítky tisíc.

V Partii guvernér Michl dodal, že kolegům v ČNB se inflaci podaří zkrotit, avšak bezbolestně to nepůjde. „Žádá si to malý nárůst nezaměstnanosti i možné bankroty, to je možný jev,“ upozornil ve vysílání. V boji proti inflaci dle něj pomůže také pevná a silná koruna.

Celý rozhovor si můžete poslechnout i jako podcast:

Tagy: