Hladík vyvrátil pouze jednu z výhrad, řekl Zeman a představil zbylé tři. Lidovce zkritizoval

Není pravda, že mi Petr Hladík (KDU-ČSL) vysvětlil všechny mé výhrady. V rozhovoru pro Frekvenci 1 to uvedl prezident Miloš Zeman. Zdůraznil, že kandidát na ministra životního prostředí vyvrátil pouze jednu z výtek, a to navíc tu nejméně důležitou. Zeman následně body, které mu na lidoveckém politikovi vadí, představil a připojil také kritiku celé KDU-ČSL.

Své výhrady k nominaci Hladíka ministrem Zeman přednesl premiérovi Petru Fialovi (ODS) již v pondělí na novoročním obědě. „Považuji za loajální, abychom se s premiérem vzájemně nepřekvapovali. Řekl jsem mu přesně ty výhrady, které jsem následně sdělil i Hladíkovi. Dodal jsem, že z těchto důvodů nechci Hladíka jmenovat,“ připomněl Zeman v rozhovoru pro Frekvenci 1.

Osobně se s kandidátem na post šéfa rezortu životního prostředí sešel ve středu. Hladík po jednání novinářům sdělil, že jej kvůli výhradám prezident odmítá jmenovat, ale že všechny čtyři Zemanovy výtky vysvětlil. To však hlava státu rázně rozporuje. „Ze čtyř výhrad vyvrátil pouze jednu, a to tu nejméně důležitou. Ptal jsem se ho, proč byla publikována zpráva, že u něj byla provedena domovní prohlídka, nikoliv jen prohlídka jeho kanceláře. Ukázalo se, že šlo zřejmě o chybu novináře,“ představil jednu z nich.

Následně prezident sdělil i zbylé tři, které jsou pro něj osobně velice důležité. „Zaprvé, podle mých informací policejní vyšetřování, které se týká i Hladíka, bude zřejmě trvat ještě několik měsíců. A myslím, že během této doby by nebylo dobré, abychom tuto záležitost uzavřeli jeho trochu neuváženým jmenováním,“ vysvětlil Zeman.

Hladík diskriminoval nečleny

Druhý důvod podle něj spočíval v dopise, který měl Hladík rozeslat pouze členům KDU-ČSL. „To bystře dedukuji z oslovení sestry a bratři. Nabízel jim, aby se přihlásili do výběrového řízení na náměstka ministra životního prostředí, dále na funkci odborného manažera a další. Sdělil jsem mu, že nepokládám za vhodné, když ministrem ještě není, aby tento dopis rozesílal. A zároveň, aby diskriminoval členy jiných stran: viz oslovení,“ pokračoval prezident.

Dodal, že Hladík oponoval tím, že tak učinil na žádost ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky (KDU-ČSL). „Načež jsem mu řekl, že není dobré se vymlouvat,“ doplnil Zeman.

Poslední výtka se týkala Hladíkova vzdělání v oblasti životního prostředí. „Požádal jsem svého poradce pro životní prostředí, aby vypátral všechny možné prameny a publikace Hladíka, ať už knižní, nebo v časopise na téma životního prostředí. Výsledek? Nula,“ dodal s tím, že od premiéra obdržel Hladíkův životopis, kde byly údaje, že kandidát například založil pobočku mladých lidovců v Brně. „Což je ovšem nerozhodné z hlediska kvalifikace na ministra,“ doplnil.

Lidovci neznají ústavu ani češtinu

V rozhovoru si však nevzal na paškál pouze ministerského kandidáta, ale i celou stranu lidovců. Ti uvádí, že postoj Zemana – kdy nechce jmenovat Hladíka ministrem – je protiústavní a Jurečka v pondělí Hladíka jmenuje náměstkem ministra životního prostředí. Zeman před reakcí avizoval, že si na KDU-ČSL „smlsne“.

„Ústava zcela jednoznačně říká, že premiér navrhuje ministra, opakuji, navrhuje. Slovo návrh má v češtině zcela jednoznačný význam. Je to něco, co můžete buď přijmout, nebo odmítnout,“ vysvětloval Zeman. Následně uvedl příklad na žádosti o ruku. „Kdyby platilo, že každý návrh jste nuceni přijmout, tak by muž, který dívce navrhuje, aby si ho vzala, měl jistotu manželství – neboť by ona byla nucena přijmout,“ zmínil.

Na stejném příkladu demonstroval situaci mezi obchodním partnerem a jeho protějškem. „Jinak řečeno, jestliže lidovci tvrdí, že můj postoj je protiústavní, tak nejen že neznají ústavu, ale ani češtinu,“ uzavřel.

Tagy: