Vyhlášená řeznictví jsou v Táboře a Blatné. Lákají na rodinnou tradici a poctivé receptury

Michaela Švejdová
Jiří Bydžovský
Michaela Švejdová , Jiří Bydžovský
  • 23. pro 2025, 20:44

  • Při pátrání po českých řeznických rodinách a oblíbených uzenářstvích se redakce CNN Prima NEWS vydala na jih Čech. Uzenářství v centru Tábora má více než stoletou tradici. V jeho čele stojí zástupci už čtvrté generace. Navštívili jsme i řeznictví v Blatné, kam jsou lidé ochotni jezdit i desítky kilometrů.

    Historie řeznictví v Táboře sahá do první poloviny 20. století. Psal se rok 1920. Josef Čadil poprvé otevřel zákazníkům dveře své provozovny v historickém centru Tábora. Ti na uzené výrobky z koňského masa vydrželi čekat i hodiny. „Největší boom byl za druhé světové války. Za potravinový lístek, na který byste dostali kilo hovězího, jste dostali čtyři kila koňského,“ řekl pro CNN Prima NEWS majitel uzenářství Lukáš Čadil. Proto dodnes zdobí hlavní vchod do obchodu podkova.

    ČTĚTE TAKÉ: U vánočních potravin sledujte hlavně složení, radí odborník. Vysvětlil rozdíly v kvalitě ryb

    Rodinné řeznictví se specializuje ale i na další výrobky. Vinná klobása se připravuje podle rodinného receptu. Na 80 kilo se použije osm lahví vína a na sto kilogramů takovéto vinné klobásy je třeba připravit až čtyři sta metrů střívek. Již nyní je jasné, že čtvrtou generaci majitelů bude mít kdo nahradit. Syn toho současného se už zaučuje.

    Vyhlášená sekaná v Blatné

    V centru Blatné před 30 lety založil rodinné řeznictví pan Janota. V jeho práci dnes už šestým rokem pokračuje dcera jeho tehdejší pravé ruky. „My pokračujeme v tom, co zavedl pan Janota. Ve výrobě podle jeho osvědčených receptur,“ řekla vedoucí prodejny Eva Končelíková.

    Podle nich vyrábějí třeba tlačenky, kompletní zabijačkový sortiment, klobásy, ale především maso, pro které jezdí lidé z celého okolí, a mnozí i z větší dálky.

    Nejvyhlášenější je rozhodně blatenská sekaná. Té se denně upeče tak 70 kg a někdy se musí dokonce dopékat. „Zaměřujeme se na to, abychom zákazníkům dodali čerstvé maso a čerstvou výrobu. Hlavně nám jde o přístup k zákazníkům,“ doplnila Končelíková.

    Pokud i vy máte oblíbené rodinné řeznictví, napište nám své tipy na e-mail zpravy@iprima.cz.

    MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Jak na vánoční prohřešky? Cukroví raději k snídani, včelí úl se „vysportuje“ 7minutovým sexem