Skvělá koupě, nebo past? Odborníci varují před lákavými nabídkami panelových bytů

Byty v panelových domech lákají ke koupi. Jejich ceny aktuálně klesají mnohem rychleji než u domů postavených z cihel – ukazují to data realitních makléřů. I když to vypadá na šanci získat levněji nové bydlení, experti poukazují na to, že koupě panelového bytu se může stát nepříjemnou pastí.

Realitní makléři pozorují pokles cen panelákových bytů na některých místech až o 15 procent. Nejlevnější jsou aktuálně v Karlovarském a Ústeckém kraji, nejdražší i přes pokles cen v Praze. „Například v Praze jsme prodávali byt 3+kk v době covidu před rekonstrukcí za cenu kolem 5 800 000 korun. Nyní jsme o ulici dál prodávali byt dokonce v lepším stavu o stejné dispozici, jeho cena nepřevýšila pět milionů korun,“ líčil pro CNN Prima NEWS makléř Honza Ptáček.

„Důvodů je celá řada – jednak obecně je menší zájem způsoben tím, že je horší dostupnost hypoték. To znamená, že řada zájemců, kteří by si přáli vlastní bydlení, teď vyčkává,“ vysvětlila redakci Zdenka Klapalová z Asociace pro rozvoj trhu nemovitostí. Panelové byty jsou v současnosti často levnější než ty z cihel. A trend bude zřejmě pokračovat dál.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Místo prodeje budeme pronajímat. Developeři vyzráli na nízký zájem o hypotéky

„Dokud nebude dostupnější financování, ceny těchto bytů můžou jít ještě dolů,“ doplnila Klapalová. Pokud se lidé chystají na koupi takového bytu, měli by si podle expertů dát ale pozor na několik věcí. Třeba nezateplené panelové domy se v konečné fázi mohou hodně prodražit.

„Nezateplený dům, kdy do něj nebylo investováno, ten bude mít za pět či deset let úplně jinou cenu než ten, o nějž se někdo pravidelně stará. Zájemce by se měl ptát, jaký bude investiční plán. Občas stačí nakouknout dovnitř paneláků a hned člověk pozná, jak se o něj starají,“ uvedl mluvčí společnosti bezrealitky.cz František Brož. Experti také doporučují zjistit si vlastnickou strukturu celého domu, i ta může něco napovědět o budoucích problémech při výměně například oken, stoupaček, rekonstrukce koupelnových jader nebo výtahů.

Tagy: