Vyhrála boj o život pod ledem na Lipně. Jak se klisně podařilo dostat z ohrady?

Kůň v Lipně

Jak se daří koni po prochladnutí v ledu?

Utekla z ohrady, propadla se na tenkém ledě do přehrady a pak musela šlapat vodu, dokud ji nepřišli vysvobodit hasiči a vodní záchranáři. To je příběh klisny uvíznuté ve zmrzlém Lipně. Po ledovém boji o život je nyní z nejhoršího venku.

Kobyla už je opět ve své stáji u Kamenného Újezdu nedaleko Českých Budějovic. V neděli utekla z ohrady a vydala se na zamrzlé Lipno u Horní Vltavice. Kilometr od břehu se s ní prolomil led. Začala záchranná akce, kterou její hasiči nepamatují. Situace navíc byla ztížená tím, že se sedmnáctiletá klisna Zoja bránila a kopala kolem sebe.

Pro její malou majitelku, osmiletou Lauru, které koně pořídili rodiče, je Zoja životním parťákem. Zprávu o jejím propadu pod led nesla těžce. „Je to můj první koník, brečela jsme a bála jsem se o ni,“ svěřila se v reportáži CNN Prima NEWS. Jenže jak se koni podařilo uniknout ze zajištěné ohrady?

Dokonalý plán útěku

„Poposunula si krmelec se senem na pásky na elektrický ohradník, povalila ty pásky a odešla na túru,“ popsala Zojin útěk trenérka koně Věra Studená. Klisna se propadla v místech, kde je Lipno hluboké až 14 metrů. Záchranáři u ní byli během 15 minut. Použít těžkou techniku na slabém ledu ale nemohli.

„Pomocí lanové techniky se podařilo koně dostat ven tak, že se mu svázaly nohy, ale vytáhnout ho na led nebyla lehká operace,“ povzdechl si Milan Bukáček, ředitel VZS ČČK z Českého Krumlova. Odměnou je jim ale uznání Zojiny šťastné majitelky: „Děkuji, že ji zachránili, jsou to fakt hodně velcí borci.“

Tagy: