Vyhrocená nálada u komunistů. Část KSČM se chce zbavit Filipa ještě před volbami

Šéf KSČM Vojtěch Filip

Kritika vůči Vojtěchu Filipovi (zdroj: CNN Prima NEWS)

Mezi komunisty se čím dál víc ozývají hlasy proti dosavadnímu předsedovi Vojtěchu Filipovi. Třetina okresních organizací KSČM dokonce požádala o svolání mimořádného volebního sjezdu. Podle informací CNN Prima NEWS je nálada ve straně vyhrocená.

Zdroje z vedení KSČM pro CNN Prima NEWS popsaly, že šéf partaje Vojtěch Filip ztrácí nervy. „Na jednání širšího vedení řval po lidech, že jsou nechutní ubožáci,“ řekl redakci zdroj, který si nepřeje být jmenován.

Nálada v KSČM je pod bodem mrazu. „Je to opravdu vyhrocené, projeli jsme patery volby. Lidé jsou nespokojení,“ řekl další ze zdrojů blízký vedení.

Část straníků chce nového předsedu kvůli nízkým preferencím. Podle některých průzkumů to vypadá, že by se komunisté poprvé od revoluce nemuseli dostat do Sněmovny. Volby se budou konat začátkem října.

Filip je v čele strany od roku 2005, necelých 16 let. Volební sjezd měli mít komunisté už vloni v dubnu, kvůli covidu ho ale několikrát odložili. Místo toho se letos v dubnu konal ústřední výbor.

Filip původně řekl, že po debaklu v loňských krajských volbách dá funkci k dispozici, to se ale nestalo. I přesto čelil Filip na jednání ÚV hlasování o svém odvolání, nakonec ho ale ustál kvůli složitému procesu.

Pro odvolání Filipa se sice vyslovila většina přítomných delegátů, to ale nestačí. Pro to, aby byl předseda odvolán, musí hlasovat nejméně dvě třetiny všech členů ústředního výboru strany, nejen těch přítomných.

Kandidovat už nebudu, vzkázal Filip

Do Nymburka v dubnu přijelo 78 delegátů, pro odvolání Filipa jich hlasovalo 46. Ústřední výbor KSČM má 90 členů, pro odvolání předsedy bylo nutných 60 hlasů.

Právě průběh ÚV v Nymburce straníky ještě víc naštval. Okresní organizace proto požádaly o svolání mimořádného volebního sjezdu. Stanovy říkají, že mimořádný sjezd musí svolat ÚV KSČM nejpozději do dvou měsíců na žádost nejméně třetiny okresních výborů. Do sídla KSČM došlo podle informací CNN Prima NEWS už 33 takových žádostí.

Komunisté by tak mohli mít mimořádný sjezd 19. června v Brně. Otázkou je, jestli se vše stihne připravit. Další variantou je, že by se sjezd konal ke konci června v Praze.

Největší adeptkou do čela KSČM je europoslankyně Kateřina Konečná. V letech 2018 až 2021 byla místopředsedkyní strany, po jednání ÚV v Nymburce na funkci rezignovala.

„Aspirovala jsem na post nejvyšší. Se svými kolegy jsme představili návrh, co by se mělo odehrát za pět měsíců, které zbývají do voleb. Předseda strany bohužel nerezignoval, a protože se nenašla dvoutřetinová většina k jeho odvolání, zůstává současné vedení. Chci mu dát prostor, aby realizovalo svoji vizi,“ vysvětlila tehdy Konečná v rozhovoru pro CNN Prima NEWS. Dodala, že setrvání Filipa v čele je prohrou pro celou stranu.

O definitivním konání mimořádného sjezdu rozhodne vedení komunistů na jednání 29. května. Šéf KSČM Filip CNN Prima NEWS napsal, že na sjezdu už kandidovat na předsedu nebude. Na otázku, co říká na to, že se ho část straníků chce zbavit, reagoval s tím, že je to jejich možnost, kterou předpokládají stanovy.

Tagy: