Vyhrocená situace na Národní třídě. „Fiala je nacista a kolaborant,“ křičel demonstrující

Konflikt během oslav výročí 17. listopadu

Vyhrocená situace na Národní třídě

Oslavy výročí 17. listopadu na Národní třídě se letos nenesou pouze v poklidné atmosféře. Přispěl k tomu hlasitý demonstrující. Pořvával na jednotlivé politiky, kteří přišli uctít památku událostí roku 1989. Premiéra Petra Fialu (ODS) nazval nacistou a kolaborantem. Slovy „hanba“ nešetřil ani směrem k ministru vnitra Vítu Rakušanovi (STAN), ten reagoval, že i takové výroky patří k demokracii. Reportéři CNN Prima NEWS zachytili hádku demonstranta s ostatními přítomnými, kteří vládní představitele spíše podporovali.

Tématem hádek bylo především to, kolik které státy platí za energie či jaké jsou platy státních zaměstnanců. Hlasitý demonstrant tvrdil, že vinou vlády platíme za energie více než okolní státy. Když jeden ze zastánců vlády vyčíslil, jak nízké platy naopak mají učitelé v Maďarsku či zdravotníci v Polsku, tak odpůrce reagoval slovy: „A to udělali demokrati, to udělali demokrati!“ Podporovatelům vlády poté došla trpělivost a hádku chtěli ukončit: „To je o ničem, to nemá smysl, to je infikovaný mozek,“ řekli na adresu pokřikujícího muže.

Jiný člověk se snažil situaci uklidňovat. „Nechte toho, buďte rád, že můžete takhle mluvit na veřejnosti,“ říkal s klidným hlasem. „Vy to všechno akorát okecáte,“ reagoval znovu hlasitý demonstrant. Další přítomná dáma mu oponovala: „Vy chcete, aby se to vrátilo?“ „Když jsou tak dobří ti demokrati, tak kam to dovedli?“ opáčil na její slova.

Pořvávání na politiky

Stejný demonstrující se hlasitě vyjadřoval také na adresu jednotlivých politiků, kteří se na Národní třídě objevili. „Fiala je nacista, zrádce a kolaborant,“ křičel například na šéfa kabinetu. „Demokracie nám umožňuje určitý střet názorů a konfliktů různých směrů a politických křídel,“ reagoval klidně premiér Petr Fiala.

„Hanba,“ vyřvával jeden z demonstrantů také k ministrovi vnitra Vítu Rakušanovi (STAN). Ten na demonstrantova slova reagoval, že i takové výroky patří k demokracii.

Více z hádky na Národní třídě ve videu v tomto článku.

Tagy: