Šéf hasičů: Vyjádření o zpožděné evakuaci Krnova bylo nešťastné. Neměl jsem dobré informace

Generální ředitel Hasičského záchranného sboru ČR Vladimír Vlček připustil, že jeho nedělní vyjádření o zpožděné a nezvládnuté evakuaci Krnova na Bruntálsku při ničivých víkendových povodních bylo nešťastné. Vycházel z informací od hasičů na místě, nakonec se ale ukázalo, že nebyly úplně korektní. Vlček to v pátek řekl v rozhovoru pro Radiožurnál. Mrzí ho, že jeho slova vyvolala zbytečné vášně, protože všichni mají společný zájem zvládnout následky záplav. Zástupci jednoho z nejvíce postižených měst už dříve výtky šéfa hasičů odmítli.

Vlček v neděli večer na tiskové konferenci po jednání Ústředního krizového štábu prohlásil, že evakuační centra v Krnově nebyla úplně ideálně zvolena, některá z nich byla zatopena. Zpožděná byla i evakuace, řekl tehdy.

ČTĚTE TAKÉ: Velká voda naředila viry a hrozí nákaza, varoval Prymula. Poradil, jak předejít riziku

V pátek Vlček řekl, že na tiskové konferenci reagoval na dotaz a vycházel z informací od hasičů na místě. „Nakonec se ukázalo, že ty informace nebyly úplně korektní, byť byly po hasičské linii,“ vysvětlil.

„Otevřeně to říkám, že to vyjádření na tiskové konferenci bylo poněkud nešťastné,“ uvedl. Informace si měl prověřit. Zdůraznil, že nyní není prostor na vzájemné půtky a obviňování. Společným zájmem všech je co nejdříve vrátit život v postižených oblastech aspoň relativně k běžnému životu, dodal Vlček.

Šéf hasičů o situaci mluvil se zástupci Krnova, ocenil nasazení a spolupráci mimo jiné s hejtmany Moravskoslezského i Olomouckého kraje Josefem Bělicou (ANO) a Josefem Suchánkem (STAN), kde velká voda způsobila největší škody. Na vyhodnocení protipovodňových opatření bude podle Vlčka čas, až skončí likvidační práce.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Povodně ovlivní výsledky krajských voleb, říká bookmaker. Prozradil nejzajímavější letošní sázku

Tagy: