Hádky kvůli evakuaci Krnova: Krizový štáb selhal, říká šéf hasičů. Místostarosta výtky odmítá

Letecké záběry z povodní na Opavsku, Krnovsku a Bruntálsku

Hádka o evakuaci v Krnově

Místostarosta Krnova na Bruntálsku Miroslav Binar (ANO) v pondělí odmítl výtky šéfa hasičů Vladimíra Vlčka, že město selhalo při evakuaci. Vlček řekl v noci na pondělí, že evakuační centra v Krnově na Bruntálsku nebyla ideálně zvolena, některá z nich byla zatopena a celá akce byla zpožděná.

Binar s výroky nesouhlasí. Řekl, že k odchodu obyvatel vyzývali včas a že evakuační centra vybrali dobře. Krnov patří v Moravskoslezském kraji mezi nejvíce postižená města. Voda tam zaplavila podle odhadů vedení radnice přibližně 80 procent území a město navíc odřízla od okolního světa. Lidé jsou bez elektřiny a internetu.

ČTĚTE TAKÉ: Hazardér se šel projít k rozvodněné Odře a uvízl v proudu. Vysíleného ho vytahovali hasiči

Vlček v neděli po nedělním večerním jednání Ústředního krizového štábu uvedl, že evakuační centra nebyla úplně ideálně zvolena, protože některá z nich byla zatopena. „To je záležitost, která jde primárně za krizovým štábem Krnova,“ řekl Vlček, který město navštívil v neděli.

Binar v té souvislosti uvedl, že zatopeno nebylo žádné z evakuačních center. „U některých byla voda blízko, do objektů se ale nedostala,“ řekl s tím, že krizový štáb města je vybíral i na základě zkušeností z roku 1997, kdy město postihly také rozsáhlé povodně. „Udělali jsme, co jsme mohli. Krnov je placka. Nemáme tady žádné objekty na kopcích,“ řekl.

Z pohledu hasičů došlo k evakuaci pozdě. „Ne vinou složek Integrovaného záchranného systému, ale vinou, řekněme, krizových orgánů, které působí v tomto městě,“ dodal šéf hasičů.

Ani s tím Binar nesouhlasí. Tvrdí, že obyvatele k evakuaci vyzývali s dostatečným předstihem.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Domy zatopené až po střechu. Letecké záběry odhalují rozsah zmaru na Opavsku a Jesenicku

Tagy:
povodeň katastrofa Moravskoslezský kraj přírodní katastrofa Krnov Vladimír Vlček Česká tisková kancelář Odra okres Bruntál okres Opava okres Jeseník katastrofy, nehody a mimořádné události