Basketbalová hvězda za „obchodníka se smrtí“? Rusko a USA zvažují unikátní výměnu vězňů

Ruský pašerák zbraní Viktor But

K unikátní výměně vězňů se patrně schyluje mezi Spojenými státy a Ruskem. A to na základě výpovědi americké basketbalové superhvězdy Brittney Grinerové, která před ruským soudem přiznala, že pašovala drogy do Ruska. Na svobodu by se mohla dostat výměnou za ruského pašeráka zbraní Viktora Buta, který sedí už deset let ve vězení ve Spojených Státech.

V Rusku měla odehrát pár zápasů, skončila ale ve vazbě. Hvězdu americké profesionální ženské NBA Brittney Grinerovou zatkli začátkem února na moskevském letišti Šeremeťjevo. V náplních do elektronických cigaret měla pašovat konopný olej. U soudu teď svoji vinu přiznala, úmysl ale popřela. Nález omamné látky vysvětlila balením zavazadel ve velkém spěchu.

„Přiznání může mít potenciál pro výměnu vězňů. K tomu je ale nutné, aby Ruská federace případ uzavřela. A to znamená, že musí být uznána vina,“ uvedl odborník na ruské právo William Pomeranz.

Prominentním ruským vězněm ve Spojených státech, za kterého může být vyměněna, by mohl být překupník se zbraněmi Viktor But. Podle jeho příběhu vznikl film Obchodník se smrtí, Buta si v něm zahrál Nicolas Cage. Ruský pašerák zbraní sedí už desátý rok ve vězení v Illinois.

Grinerové teď hrozí deset let v trestanecké kolonii. „Věřím, že prezident Putin má zájem dostat odsouzeného obchodníka se zbraněmi Buta zpět do Ruské federace. Výměna by tak asi byla pro Grinerovou jedinou šancí, jak se vyhnout vězení,“ dodal Pomeranz.

„Uvěznění v Rusku je nespravedlnost. Musíme ji co nejdříve dostat zpátky k jejím rodičům, přátelům, jejímu týmu,“ zdůraznil demokratický senátor za Arizonu Greg Stanton. Basketbalistka už o pomoc zprostředkovaně požádala i amerického prezidenta Joea Bidena.

Tagy: