Žádné důkazy, žádné soudy. V přecpaných věznicích v Afghánistánu žijí i 12leté děti

Po loňském převratu začaly v Afghánistánu tamní věznice praskat ve švech. Podle místních trestanců Tálibán většině z nich ani nezajistil soud a často je zavřel i bez důkazů. Otřesné podmínky v celách, kde spí na zemi i 12leté děti, popsala přímo z místa britská televize Sky News.

Pod přísným dohledem příslušníků Tálibánu se novinářům podařilo dostat do prostor vězení v afghánském Herátu. V každé cele tam přebývá zhruba 40 mužů, někteří spí na postelích, palandách a jiní na zemi.

Řada z místních vězňů se za mříže dostala krátce poté, co se Tálibán loni v srpnu chopil vlády. Lidé si pro Sky News postěžovali, že se jim nedostalo žádného soudního procesu. Do vězení se údajně dostali bez důkazů o vině. Tálibán je měl odsoudit pouze na základě systému práva šaría.

Ve věznici v Herátu jsou navíc zavřené i děti, z nichž mnohým je sotva dvanáct let. Chlapci novinářům řekli, že jsou ve vězení kvůli krádeži kol.

Odpůrci režimu pod zámkem

Mnozí, kteří skončili ve věznici v Herátu, dříve pracovali pro afghánskou vládu. I proto na ně mohli mít radikálové „spadeno“. „Nemáme vůbec ponětí, kdy nás pustí ven,“ řekl jeden z nich pro Sky News. Tálibán přitom oficiálně mezinárodnímu společenství slíbil, že udělí všem zaměstnancům bývalé vlády amnestii. V praxi se to ale neděje.

Že se tak může Tálibán zbavovat svých odpůrců, dokládá i příběh Alii Aziziové, která právě v Herátu kdysi vedla ženskou věznici. Žena podle některých po převratu v Kábulu uprchla do zahraničí, podle jejího muže ale Aziziovou vězní Tálibán.

Tagy: